VYZKOUŠEJTE
VYHLEDÁVAČ
AKTUALITY
Nejnovější fotografie:
Kurzy měn:

1 EUR = 25.696 Kč

1 GBP = 29.124 Kč
1 PLN = 6.106 Kč
1 BGN = 13.134 Kč
1 RON = 5.552 Kč
Nejnovější forum:
Brigáda
Vtip týdne:
Mě, mne, mně..
Video týdne:
Dispečer
Náhodné parkoviště:
Aire de Béziers Montblanc Sud
Uživatelé na chatu:



ZÁBAVA

Trocha matematiky pro chytré kamioňácké mozky

Je dobře umět si občas něco spočítat, ať už děláte jakoukoliv profesi. I kamioňáci by měli mít z matematiky alespoň základní znalosti, např. pro výpočet spotřeby nafty, atd. Tento kvíz je kvízem z matematiky, téma "kamioňácká matematika" :)

Na rozcvičku je tu jednoduchá otázka: Kolik kol má souprava tahač-návěs?

9
10
12

Kolik kol má speciální souprava o 18ti nápravách, jsou-li na každé nápravě 2 kola?

24
32
36

Pokud tahač váží 8 tun, návěs 7 tun, jaké je zatížení na každou nápravu, je-li jich 5 ?

3
4
5

O kolik procent přesahují kamiony povolenou rychlost, smí-li se s nákladním vozidlem jet maximální rychlostí 80 km/h a všichni jezdí 90 km/h.

10
12.5
15

Kolik kilometrů teoreticky může řidič kamionu najet rychlostí 90 km/h během denní jízdy 9 hodin.

610
710
810

Z bodu A vyjede tahač ryhlostí 80 km/h, v bodě B se mu utrhne návěs a s kopce si to pádí stejným směrem jako tahač rychlostí 50 km/h. Za jak dlouho se sejdou, zůstanou-li rychlosti konstatní po celou další dobu?

nikdy
za 18 minut ( po 36 kilometrech )
záleží na momentální poloze Země vůči Slunci a Daniel Lynnovi konstantě

Přestane-li řidič kamionu kouřit a kouřil-li ve všední dny 22 cigaret, v pátek 31, v sobotu 29 a v neděli 10 a stojí-li krabička, ve které je 20 cigaret, 72 Kč, kolik Kč ušetří za 2 měsíce, má-li první z nich 31 dní a druhý dní 30 a přestal-li kouřit v úterý? (nekuřákům dovoluji vzít si k výpočtu tužku a papír, či použít kalkulačku..kuřáci nechť počítají z hlavy)

5504 Kč
5004 Kč
4504 Kč
KOMENTÁŘE
VustaXX
18.11.2013 / 21:16
jůů.. já jsem ale chytrá. Bacha i bez googlu Jen jedna chyba u otázky č.1 Copak jsem kamioňák, abych takový blbosti věděla
hanusvl
18.11.2013 / 21:52
2 špatně 5 a 7
paragán
19.11.2013 / 17:24
Za týden vykouří řidič 158 cigaret. Za 8 týdnů vykouří 1264 cigaret, je pondělí a do oněch dvou měsíců - 61 dnů mu zbývá 5 dnů. Za úterý, středu a čtvrtek je to 66 cigaret, za pátek je to 31 cigaret a za sobotu 29. Dohromady tedy 1264 + 66 + 31 + 29 = 139
paragán
19.11.2013 / 17:26
*= 1390 cigaret, což je děleno 20ti 69 a půl krabičky. To dělá při ceně 72 Kč za krabičku 5004 CZK !!!
O.BRADLEY
19.11.2013 / 22:55
No vidiš to.. mě se to zdálo nějak málo.. ani nevim kde jsem udělal chybu, ale jdu to opravit.. dík !
(-deaktivovaný profil-)
20.11.2013 / 12:45
Paragán: dobřeee :-) já to počítala tak že jsem si to zprůměrovala (22x4=88 + 31 + 29+ 10=158/7 = 22.6 x 61= 1378,6 :20 = 68,93 x 72 = 4.962,96 Kč dle mého názoru se to nedá přesně spočítat, protože zbývá poměrně dost neznámých. Nevíme, kolik je v měsíci
(-deaktivovaný profil-)
20.11.2013 / 13:38
víkendů. Možný přesný výpočet, při sestavení tabulky za předpokladu, že pondělí je posledního. Poté se dají celkově spočítat kolik bylo v daném období víkendů, všedních dnů...takže přesně 22x34všedních dnů=748, 31x9pátků=279, 29x9sobot=261 a 10x9nedělí90
(-deaktivovaný profil-)
20.11.2013 / 13:41
celkem je to 1.378cigaret :20 krabičkama = 68.9 krabiček x 72kč/krabičku = 4.960,8Kč :-) přesně...jinak super kvíz!!! Více takových...:-)
paragán
21.11.2013 / 11:11
inscripta: Taky jsem to původně zprůměroval, abych si přiblížil výsledek, ale protože byly všechny odpovědi nesmysl, vypočítal jsem to přesně To se samozřejmě dá. Ty už ses do toho nějak zamotala. Dny v týdnu jdou po sobě přeci stále stejně, nehledě na
paragán
21.11.2013 / 11:11
začátek či konec měsíce
paragán
21.11.2013 / 11:12
Nedá se to rem, pokud by celkový počet dnů nebyl dělitelný sedmi
paragán
21.11.2013 / 11:12
*Nedá se to přesně vypočítat průměrem, pokud by celkový počet dnů nebyl dělitelný sedmi
trucker40
21.11.2013 / 20:22
dobrý uplně bez chyby.. to se mi libilo.u cigaret jsem dal zlatou střední cestu.
miras
08.01.2014 / 17:35
Tak pouze 3. otázka špatně. Vůbec nevím, kolik je na nápravu... Teprve začínám papíry na C+E...
negaprion72
15.01.2014 / 10:01
2 špatně 3a 4,ale u 4.otázky jsou všechny blbě,protože je to 11,25%
hynek-mercedes
30.05.2014 / 16:41
Tak taky nejsem až zas tak hloupej
zchlupac
15.12.2014 / 00:21
1 chyba, neumim číst
Roman69
24.05.2015 / 23:14
1 chyba :-)
Rebel 78
10.10.2017 / 22:11
1 špatně
Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé

KAMIONACI.com | KONTAKTY | Partnerské weby | letenky | Davat.cz - Dávat legraci | Povinné ručení