VYHLEDÁVAČ
AKTUALITY
Nejnovější fotografie:
Vtip týdne:
Sypač
Náhodné parkoviště:
Kammersteiner Land Süd
Uživatelé na chatu:

ANKETA
Do které z těchto zemí jezdíte nejraději?

FORUM
04.07.2014 / 10:44

co musí nový řidič mít?

co musí nový řidič mít?

Mezinárodní pojistku a pojištění na blbost? Co ještě?

Zakladatel: Sadlo 

O.BRADLEY
04.07.2014 / 22:43
Silné nervy..

spogit
04.07.2014 / 22:54
pytel na peníze...

crazymouse3
05.07.2014 / 00:23
řidičák?

spogit
05.07.2014 / 08:40
auto?

Sadlo
05.07.2014 / 09:11
Kluci dík to bych nevěděl :-)

Alvarez
05.07.2014 / 10:45
Nejlíp to trefil Spogit!

Sadlo
05.07.2014 / 12:26
To jo ale ještě jsem se to furt nedozvěděl.. :-)

pepark
05.07.2014 / 14:23
myslím,že v tomhle odkazu najdeš vše co potřebuješ,i když je trochu delší:http://soubory.proridice.eu/aetr_narizeni561_2006/Evropska_dohoda_AETR.pdf

Sadlo
05.07.2014 / 15:14
Děkuji pěkně.

pepark
05.07.2014 / 16:57
Sádlo:Snad ti to pomůže,je tam spousta srozumitelných grafických znázornění a seznam povinných dokladů.Co jsem slyšel,některé firmy pro řidiče pojištění právní ochrany a pojištění na blbost snad sami platí,ale nevím,co je na tom pravdy.

dami0001
07.07.2014 / 14:07
Vzhledem k tomu, co jsem si tady pročetl, tak tohle je forum na nic. Chtěl jsem jako začínající řidič požádat o radu, ale když tady vidím ty odpovědi na zcela konkrétní otázky, tak raději nic. Jestli tyhle vtipný dementi i jezdí, tak se mám za volantem na co těšit!!

dami0001
07.07.2014 / 14:20
Sadlo: vem si sebou i výpis svátků a zákazů jízd jednotlivých zemí kdy nesmíš na silnic. Najdeš to na netu. Někdy to může dispečer přehlídnout a jak němci, tak italové jsou na to dost alergický a tu pokutu neukecáš Pro ně je to svatý.

Alvarez
08.07.2014 / 01:40
Dami0001: Co kdyby jsi si ty nadávky nechal domů pro starou!

dami0001
10.07.2014 / 20:34
Alvarez: to bych sice mohl, ale jsem rozvedený, tak tady můžu akorát tak seřvat psa. On z toho rozum nemá, zakže to asi bude mimo mísu.A za tím, že když se tady někdo na něco zeptá, a dostává se mu akorát uštěpačných poznámek pánů profesionálů, tak za tím si stojím.Pročti si ty diskuze. Mě to spíš připadá, jako že se hádají lidi na parkovišti. Nejsem žádnej cucák. Jezdil jsem s osobákem a s dodávkou dost dlouho. Je mi přes čtyřicet a na silnici už jsem něco zažil. Ale ta řidičská slušnost, která ještě v roce 1993 - 1999, tak už není. Když jsi měl před sebou kamion, a neviděl jsi, dal ti blinkrem znamení, že máš volno. Když jsi ho předjel, tak samozřejmost byla pustit blinkry a poděkovat. Dneska jsem jel do Budějovic, za mnou nacpaná dodávka, vyhodím pravý, a cpu se na krajnici. Ten debil to má na háku, a pak mě v zatáčce přes plnou začne předjíždět. No to už jsem stál na brzdě!!
Sadlo se ptal, co potřebuje ven. Připadá Ti odpověď typu? Silné nervy, řidičák, auto atd... jako rada?? Já jako úplnej řidičskej debil jsem mu poradil aspoň ty svátky. To je asi to samý jako kdyby se tady někdo zeptal co si má sebou vozit k jídlu, a někdo hrozně chytrej mu poradil příbor.

gummy
10.07.2014 / 20:44
Praxi v letecké dopravě :-)

dami0001
10.07.2014 / 20:46
Co máte pořád s tou leteckou dopravou.

spogit
10.07.2014 / 23:25
dami ma pravdu nedelejte si z toho prdel. ty svatky jsou dulezity ale to asi ridic zna kdyz chce jezdit MKD. taky jidlo ze si ma vzit urcite to ale uz vi. fakt nevim co poradit nekomu kdo chce jezdit ven. To uz je podle me chlap co by rady mel rozdavat a kdyz uz neco nevi tak to jsou velice konkretni dotazy.

dami0001
11.07.2014 / 20:33
spogit: Tobě tedy otázky od nás začínajích řidičů připadají směšné?? A blbé?? Tohle je tedy forum k čemu. Já jsem čekal, že mi profíci poradí. Prdel si ze mě dělají v hospodě. Od Vás PROFESIONÁLÚ očekáváme rady a pomoc. Jenom bych rád podotknul, že se se svojí radou pak můžeš potkat na silnici. Pokud máš najeto, tak se poděl. Jestli je tohle forum pouze o tom, jak si tady honit ego, tak to sorry. To jsem šlápnul vedle. Měl jsem za to, že zkušený řidič, chce nováčkovi pomoct!

MarekN
11.07.2014 / 20:46
S damim muzu pouze souhlasit. Vim moc dobre o cem mluvi. A uplne stejny nazor zastavam ten,ze kdyz tihle jezdi za volantem,tak se vubec nedivim,ze s nema neni rec nebo ze ridi tak jak ridi. Ja jsem se tady vetsinou krome hloupych reci,nenaucil skoro vubec nic,stejne to bylo na cestach promi nazivo od kolegu kamionaku. Kdyz jsem zacinal,tak jedina odpoved od tech *profiku* byla minuta smichu,dalsich 5 minut nez se rozkejval neco rict a pak jsem vlastne stejne nepochopil co mele a byl jsem zase tam kde jsem byl. Ono vysvetlit neco tak,ze tomu rozumi ten co to vysvetluje,je o nicem. Jde o to umet to vysvetlit tak,aby tomu rozumel ten druhej,to uz umi malokdo. Stejny problem jsem mel i v autoskole s ucitelem. Nejhorsi je opravdu novackovi vysvetlit vsechno jak funguji prestavky,myslim uplne vsechno,nejen to,ze jedes 4.5 a hodiny a pak 45 minut pauzu,to vim taky. Nebyt pozdeji vlastni praxe a hrstky lidi,kteri mi to opravdu vysvetlili,tak odsud nevim nic. Vlastni praxe me stala par pokut,ale uz si davam aspon bacha a od te doby vsechno rikam kolegum,aby se jim to nestalo taky. Kdybys neco potreboval dami0001,klidne mi napis do zprav. Nebudu treba vedet vsechno,ale reknu co budu moct a bez debilnich reci.

spogit
11.07.2014 / 21:03
v pohode kluci mate pravdu pomahat se musi a forum je tu od toho ;)

dami0001
12.07.2014 / 19:21
MarekN: céčko už mám, profesák taky. Ale to co jsi napsal...líp bych to nedal. A to pustí do provozu řidiče, který má najeto s vlekem cca 130 kilometrů teď mluvím o sobě. Máš zkoušky, udělal jsi jízdy tak tradáá. Jak už jsem psal, je mi přes 40, ale musíš k tomu mít nějaký respekt. Pak vidíš mladýho, sedne do toho, a najednou mu patří svět. A o tohle se tohle forum má starat. Blbců je na silnici dost. Jinak Marku mám slíbenou práci u Jihotransu. Ale rád si s Tebou pokecám i na zprávách.
spogit: původně jsem Tě chtěl pochválit...no už mě to přešlo. Tak si holt o nás novejch blbečkách nemysli jen to nejhorší. A nikdy nevíš, kdo ti může na silnici pomoct! Ale z nějakýho důvodu se mi začínáš líbit, jestli chceš mít nějaký řeči o orientaci...jenom ženský:-)))

cucik
13.07.2014 / 07:54
No nevím,připadáš mi jako plačka dami,možná že potřebuješ poradit ale vysvětli mi proč zrovna tady,tady ti nikdo neporadí protože tohle je o ničem a navíc to začíná mít nádech TF což je taky o ničem.

Kaktus
13.07.2014 / 10:19
Neztrácej nervy. Speciálně tady ti nikdo nebude chtít poradit, protože tady jsou mistři světa co jezdí jen mezi body A-B a pokud ti někdo bude v dobré víře chtít poradit, tak ho budou zešměšňovat, protože oni jsou Ti velcí tiráci, tak se na to radši vyprdne. Kteří jsou ti truckeři si můžeš udělat obrázek sám z předchozích reakcí.

spogit
13.07.2014 / 11:58
chlapi sami neporadite a jenom fnukate ze je to tady na hovno a ze mu nikdo neporadi. pripada vam to normalni? jako jo dotaz to je to je pravda. ale je moc obecny. co vsechno mit a znat? mozna lepsi si o to s nekym promluvit bud osobne nebo pisemne. na konkretnejsi dotazy se proste odpovida lip ve forech. ale zase je to jen muj nazor tak ne ze tady profnukate dalsi tri stranky jak je to tady hrozny a jakej jsem mistr sveta na silnici protoze nejsem. preju hezky den

Kaktus
13.07.2014 / 12:54
No a už mu třeba někdo radí přes SZ aby tady nebyl za chytráka!?

spogit
13.07.2014 / 14:19
Dami prosim te napis panu Kaktusovi do sz a vsechno co potrebujes vedet s nim prober, popr panu Bradleymu na toho se obracim i ja protoze je to zkuseny chlap a ochotny. jinak pane Kaktus ja nemyslim ze si chytrak nebo si na nej hrajes ja vlastne s tebou zadny problem nemam kdyz tak o tom premyslim tak opustme ty emoce. mejte se chlapi...

cucik
13.07.2014 / 16:26
Já osobně se nepovažuju za extratruckera i když jezdím už 33 let ale opravdu porada tady na skle se mi zdá zbytečná protože ti rádobyhvězdy budou z nováčků mít prdel a zapomínají že taky začínali a možná někteří prošli i mýma rukama páč jsem se tím dost dlouho zabýval a z vlastních zkušeností vím že po dvaceti odjetých kilometrech byla spousta hvězd nejlepších a všichni kolem byli blbci anebo když byl u mne dva týdny tak první týden měl stáhnutej ocas a druhý týden by mi už jenom chtěl rozkazovat,tohle je na tom to nejhorší že nový lidi kolikrát nejsou soudní vůči svému okolí a jsou suveréni,kolik se jich ale válí na hřbitovech???Bohužel hodně a proto třeba já neporadím protože je to z mého hlediska zbytečný a stejně za chvíli bych byl za trotla co tomu nerozumí,letité zkušenosti mi to prokázaly(bohužel).

cucik
13.07.2014 / 22:27
To je jenom tak mé postřehy z nováčků a některým to zůstalo a právě proto ti tady seriozně nikdo neporadí.

dami0001
14.07.2014 / 22:38
spogit,kaktus cucík: konečně poznávám chlapi, který řeknou něco narovinu a nekopou kolem sebe jako malý dítě. A že jich tady pár je. Já jsem byl celej nadšenej, když jsem tohle forum našel. Bomba..profíci poradí začínajícím, a ono to zatím vypadalo tak, jako, já si v tom, vymáhal držku, a ty si jí vymáchej taky. To mě dost překvapilio, protože jsem čekal nějakou soudržnost. Hele já udělal tuhle chybu, tak bacha nato, ať taky neplatíš. Když se zeptám v hospodě ohledně kurtování, tak mi kamarád odpoví, na to jak kurtovat je nejlepší BAG. Sice to stojí, ale zase naučí.Tak to ať radši drží hubu.

sibrsibr
15.07.2014 / 21:12
Co je mezinárodní pojistka a k čemu může být dobrá řidiči na vnitru?
Pro rady nováčkům docela dobře fungují fóra v zájmových oblastech, kde mají návštěvníci společný zájem, nebo koníček. Ale řidičem se cítí být úplně každý a zájmy jsou rozdílné. Stačí si projít vlákna. Někteří chtějí ošidit úplně všechno a nejraději by jezdily 20 i více hodin denně, třeba za almužnu. Jiní zase chtějí pravidla dodržovat a bezpečnost je pro ně prioritou. Další chtějí žít jen v kabině a za pár kaček se vzdají rodiny i ostatních hodnot jen, aby měli krásné auto, v němž chtějí prožít snad celý život. Jiní naopak chtějí vydělat co nejvíce za běžnou pracovní dobu, nebo po šichtě odkráčet domů k rodině. Někteří vozí sebou sportovní náčiní, kosmetiku i manikúry. Pro jiné je zbytečné i mýdlo a toaleťák. Za čas každý začátečník pozná, že řidičů se stejnými zájmy, je překvapivě málo a různých skupin je nespočet. Čím dříve si uvědomíte, ke kterým řidičů patříte a čím dříve začnete sami rozeznávat, kdo vám nalévá hlavu nesmyslama, tím dříve se naučíte vše, co k úspěšné praxi potřebujete.
Ohledně těch pojistek bych doporučil pojistku právní ochrany. Ale celkově je toho tak moc, že bude vhodnější, když si projdete různá fóra i do historie. Snad vše je už někde zmíněno a pamatujte že: Co je pro některé nutné, může být pro jiné nesmyslné. Vždyť se tu řidiči i po desetiletích praxe vyptávají na základní řidičské předpisy. Jen to kurtování je tak obšírné téma, že by jsme u toho vypili dost piv. Ale je to popsáno ve vláknech na dalších truck fórech:
http://www.liaz.cz/forum/viewtopic.php?t=7532&postdays=0&postorder=asc&highlight=kurt&start=0

MarekN
16.07.2014 / 09:21
Sibrisibr,dobre jsi to napsal o tech typech ridicu. Ono kazdy ridic potrebuje neco jineho,protoze kazdy ridic je jiny,nekdo jezdi vnitro a je denne doma,nekdo mezinarodku a treba tam bydli navzdy v tom aute. Ja treba ted asi moc neporadim,protoze jezdim v Nemecku a nasel jsem si takovou praci,kterou jsem ani nechtel,ale protoze je to ulejvarna,tak tu zatim jsem,sice za 1600 eruo,ale mam cas na vsechny osobni veci,jako oblitat si doktory a urady,jsem kazej den doma.vikendy volny a vlastne nepotrebuju do auta vubec nic. Dokonce nemam se sefem ani smlouvu,tady se staci pod danovym cislem nechat se prihlasit,ze mi tento clovek plati dane a smlouva uz je jen mezi nama,jestli si verime nebo ne. Vyplata chodi tyden pred koncem mesice,diety ke konci mesice. V Nemecku pojistka na blbost neni,tu jsou pojistene firmy samotne proti vsemu. Takze ja vlastne nepotrebuju vubec nic,abych mohl poradit Cechum,co potrebuji. No chtel jsem jen popsat,proc nemuzu rict,co potrebuju a uz to vypada na jine clanek fora,co se da delat.
Dami: s tim BAG mas taky pravdu,to me rozesmalo,takovych odpovedi jsem mel na vice otazek. Je to tak,to jsou odpovedi profiku. Nejvetsi strach jsem mel z AETRu,to mam vlastne i ted. Nekdo mi rikal,ze v zadnem pripade nevydelavat kartu,ze to tam ten policajt vidi a pak te podezriva,zes mohl bez ni jet. Pozdeji jsem zjistil,ze kartu vydlat muzes,ale nesmis se bez te karty hybat s tim autem. Jinak kartu muzes vydelat a klidne presednout do jineho auta,kde zase kartu das a ono ti to doplni tu chvii,cos to predelaval jako pauzu. Jinak karta ukazuje nepretrzitou dobu rizeni a dobu rizeni za 2 tydny. Celodenni rizeni si musis zapisovat zvlast na papirek tech 9 az 10 hodin.
Kurtovani: tak ja jsem neumel s kurtama ani zachazet,takze nevim jak ty,vezmes dlouho kurtu a musis proste podle sebe posoudit za co to zachytnout tak,aby naklad drzel,ale zaroven,abys jsi ho neposkodil. Pak mas racnu,konec kurty vlozis do racny s vnejsiho uhlu,ne z vnitrniho. Jako by do kolena z venku. Protahnes skrz na max a utahujes. Nakonec racnu uzamknes,ze ji scvaknes,proste zavres. Kdyz budes chtet racnu od jistit,tak ji zase proste otevres,ale musis ji otevrit na maximum tak,ze lupne.Je to fakt tezky vysvetlit psanim,navic kdyz clovek proste nevi,co presne umis a co ne. Treba s kurtou zachazet umis a ted se mi smejes. Jinak, za co to zachytnout na nakladu je dobre se i ze

MarekN
16.07.2014 / 09:25
ptat na nakladce. Ja jsem vezl masinu,ktera mohla byt jen na urcitiych mistech upevnena. Kurtovani je asi opravdu vec,ktera se musi ukazovat osobne,ale za to si mylsim,ze se naucit docela rychle,kdyz neni clovek blbec. Napsal jsem o AETRu,o zahranici a o kurtovani,asi sem nepatri ani jedno,proto bych rad psal soukrome do zprav,kdyby nekdo neco potreboval. To je duvod,proc tu nechcu nic rozepisovat,je to dlouhy a nekdy to sem ani nepatri.

crazymouse3
18.07.2014 / 23:50
dami nědělej si z toho těžkou hlavu. na tvoji odpověd je to celkem jasná otázka kterou by si měl znát ty sám a na druhou stranu dost širokej pojem ono taky záleží kam půjdeš jezdit.

Hanina
23.07.2014 / 09:02
pevné nervy a odvahu.

dami0001
23.08.2014 / 22:16
MarekN: zkusil jsem si to dneska osobně, a zase tak složité to není. Němci prý dávají k nákladu i návod jak to kurtovat, a než zaplachtuješ, tak si to nafotí pro zákazníka. Jinak na debilní otázky okolí kdyy už vyjedu začínám mít drobnou alergii. Kdybych nebyl línej sebou tahat hever, tak mám čím odpovídat. Zajímavé jsou dvě věci. Nejchytřejší jsou dvě kategorie lidí. Dlouholetí řidiči a pitomci kteří si na cestu na vzdálenost 50 km berou sebou soupravu na přežití a světlice kvůli vrtulníku. Už jsem se konečně dočkal všech papírů, a našel kamaráda, který by mě vzal do dvojky u firmy. Pohodovej kluk mýho věku, žádný nervák, a už má něco odjeto. Uvidím jak v pondělí s návrhem na personálním dopadnu.
sibrsibr: každý jsme jiný. Souhlas. Někdo se koupe každý den, někdo jednou za týden. A právě proto chci co nejdříve jezdit sám.

crazymouse3
23.08.2014 / 22:37
koukám že sis pořídil růžové brýle :-D

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Přispívat mohou pouze registrovaní uživatelé.

Sdilet na Facebooku Sdilet na X/Twitter Sdilet na WhatsApp