25.12.2014 / 13:20
Odstranění sněhu a ledu s plachty?
Tak ahoj holky a kluci kamioňáci. Tak tady máme dávno zimní období, ale zatím bez sněhu.
Ale to je dočasné a najednou to každého ,,nečekaně" překvapí jako každý rok, hlavně silničáře.
Ale mě jde o nařízení silničního zákona, který pžaduje povinnost před jízdou odstranit sníh a led z vozidla.
To je samozřejmě logické a správné. Hlavně několika cm vrstva ledu na plachtě nákladního auta, může být opravdu smrtelná událost ! Takový letící led, je jak sečná zbraň !
Ale pokud zákonodárce řekne ,,A" musí také říct ,,B" . Tedy zákonodárce požaduje odstranění sněhu a ledu před jízdou, ale již se neřeší, jak to má řidič udělat.
Na plachtu ve výšce 4m se není jak dostat. Tedy ometení sněhu a odstranění ledu, je pro řidiče podle mého názoru nereálné. Bavím se o situaci, kdy je kamion plně naložen či dokonce zaplombován a není možné se dostat do vnitřních prostor nákladového prostoru.
Někde v zahraničí jsou někde zřízeny lávky na tento úkon, ale opravdu jen ojediněle.
Tedy víte někdo, jak tento problém řešit ?
Viděl jsem pneumatické vaky, umístěné pod plachtou, kterýma se nechá plachta postupně nadzvednout a mělo by to pomoci.
Ale jestli to opravdu řeší tento problém nevím. Hlavně toto zařízení běžná vozidla nemají.
Prosím o rady , zkušenosti a nápady.
Díky. Vlk
25.12.2014 / 14:33
z vlastní zkušenosti kdy mi před lety vlítla do scanie vana ledu z plachty,tak sem se to od ty doby snažil uklidit jak jen to šlo
25.12.2014 / 17:30
To je hezké, ale nepíšeš, jak se dostaneš na ten sníh a led ?
A to ještě v souladu s bezpečností práce.
25.12.2014 / 19:08
Vlk:Jo taky nás na to teď na školení upozorňovali,ale je to jak píšeš.Jasný je,že je to nebezpečný,tu lávku má možná pár větších firem,ale na pumpách a dálničních odpočívkách nejsou,jedině,že by si je nějaké firmy postavily,udělaly si z toho byznys,a třeba za tučný poplatek ti to odstranili.Já to na 7,5tuně řešil tak,že jsem bušil násadou z lopaty do plachty,rozbil led a pak říznul kruhák,nebo to rozjel a zabrzdil,ale to také vždy nejde.Hlavně bych se vyvaroval,zkoušet to ze žebříku,nebo lézt nahoru,to je porušení bezpečnosti práce a za případný úraz si můžete sami.
25.12.2014 / 20:14
Je to jak píšeš, prostě problém. Já mám na mysli především velká auta, tedy návěsy atd.
Škoda, že ti chytří školitelé, současně řidiče nevyškolí, jak ten sníh a led odstranit a to v souladu s předpisy o bezpečnosti práce .
Já tvrdím, že to je na cestách, tedy na parkovištích, před jízdou naprosto nereálné !
Tak co ostatní řidiči, či dopravci na to ?
Nechám se překvapit nápady.
Vlk
25.12.2014 / 21:13
dělal sem to stejně jak píše Pepark,bylo to sice občas sice zdlouhavý a namáhavý ale šlo to,hlavně sem měl starou plachtovou nástavbu takže sem pod plachtou měl ty podlouhlý pole - tudíž při dobrym počasí se mi dělaly cca 2,5m lavory,ale pak na bedně už byl klid :D
25.12.2014 / 22:52
To chápu. Ale při plně naloženém návěsu, kdy se tam nevejdeš, či při zaplombovaném nákladovém prostoru ?
A jsme v p...li, co ?
26.12.2014 / 10:08
to máš pravdu Vlku,nicméně tobě a všem dalším přeju dobrý odstranování bez úrazů,já už to řešit nemusim - přešel sem na jeřáb a v zimě nejezdim :)
26.12.2014 / 10:35
Vlk to napsal už na začátku: Když zákonodárci řeknou A, řeknou i B. Jestli je to vždy reálné a rozumné je jiná věc. Podle zákona: pokud máš na střeše led a zaměstnavatel není schopen zajistit jeho bezpečné odstranění, nesmíš pokračovat v jízdě.
Ale vždycky se najdou obětavci, co musí jet za každou cenu, dokaličí se a po zbytek života si stěžují na malý důchod. Myslím, že je vhodnější postupovat podle zákonodárců, nechat to řešit zaměstnavatele a nezachraňovat vždy a za každou cenu ekonomiku sám.
Na druhou stranu, každá doba potřebuje své hrdiny :)
26.12.2014 / 11:55
Sibrsibr, moje slova.
Ale bohužel lidi obecně, tedy ne jen řidiči, se neozvou a nechají si sr.t na hlavu. Zaměstnavatelé toho hojně zneužívají.
26.12.2014 / 23:37
Dobrý odkaz, kde je vidět kolik lidí v ČR s praxí je ochotno riskovat zdraví i život. Kvůli mrzkému platu a pro zaměstnavatele, kteří jim pak odmítnou sepsat i případný zápis o pracovním úraze.
Osobně znám takových kolegů více. I když to jsou jinak fajn chlapi, tak nejsou schopni se za sebe postavit. Zřejmě ani nevědí o co go. Úrazů mají jak na šachtě, ale sociální jistoty žádné…
Proč by to měli řešit zaměstnavatelé, když oslů s praxí za almužnu je všude spousty???
(-deaktivovaný profil-)
05.11.2017 / 20:03
Ahoj kolegové,
znáte někdo nová místa, kde jsou rampy na odstranění sněhu z plachty?
05.11.2017 / 20:34
Neznám . Proč tě to zajímá ? Stejně to nic nevyřeší. Jediné řešení musí přijít od výrobců. Co proboha ještě bude řešit řidič. No tak se zvedne cena vozidla o já nevím co . Topné kabely ve střeše či co. Auta už jezdí bez řidiče a pořád nikdo nevyřešil led na střeše ????
(-deaktivovaný profil-)
05.11.2017 / 21:16
Mně by se též líbil jiný přístup z řad zaměstnavatelů, ale vědět kde jsou nová místa z rampami na sníh je jistější než čekat na změnu u zaměstnavatelů. Není třeba aplikace pro mobil nebo mapa? Je chci být připraven na zimu. Toť vše a též mi přijde lepší rampa než lézt žebřík či řešit škodnou událost u někoho co mu spadne led z mého návěsu do auta. Nebo platit pokutu v eurech jen za moji neschopnost to vyřešit. Tedy bez nutnosti ohrožovat vlastní zdraví. A určitě to neřeším sám v čase kdy zima zabouchá na dveře. Kruhový objezd je třeba dobrá pomoc, ale ne vždy je to možné. Nechci ohrožovat sebe či jiné řidiče na cestách a za dotaz nic nedám. Víc hlav, víc ví.
05.11.2017 / 21:39
Pro: trucksoul věř mi, že sníh a led na autě a to auto není přeci tvoje, je tvému zaměstnavateli víš kde? Nopřeci v PR...delce.
Škodní událost věř, že jako řidič nebudeš řešit max, to sepíšeš cca 15 min. Dál píšeš platit platit pokutu . Vše dej do správního a vyhraješ. Ptám se proč ? Napíši . Dál co myslíš : bez nutnosti ohrožovat vlastní zdraví ? Jak ohrožuje led na vozidle tvoje zdraví ? A jestli víš, že ohrožuje tak to oznam na Policii ČR. Vem si to asi tak, nastartuj a pak kousek couvni . On ten led spadne a vytvoří náhle překážku na pozemní komunikaci. Tak to místo označíš a zavoláš na komunální služby o kontejner. Oni ti řeknou, že budeš muset počkat. Tak to nahlásíš policii a ta se postará o odstranění překážky na náklady toho, kdo jí způsobil . Jak jednoduché.
05.11.2017 / 21:57
Pro: trucksoul, jestli to chceš čistit ve výšce tak jak ? Na žebřík zapomeň to znáš ze školení POZP, a když už budeš chtít čistit ve výšce. Tak musíš mít, zdravotní prohlídku se záznamem: schopen práce ve vížkách " . To jen pro Tebe, když to zaměstnavatel neví . Ona práce od 1,5 metrů má svoje .... víš to vůbec ?
(-deaktivovaný profil-)
05.11.2017 / 23:38
To Trailor: ten scénář co jsi napsal s tím odklízením je přímo skvělí a o to víc k zamyšlení na daným tématem. To s tím že práce ve výšce je podmíněna určitým pravidlem jsem něco slyšel,ale BOZ nemám načtené. Spíš mně zajímá stále to samé. Místa kde mohu najit odklízecí rampy, které jsou volně přístupné a upraveny tak aby řidič mohl bezpečně postupovat při procesu odklízení sněhu nebo ledu ze svého svěřeného vozidla. Asi tak.
06.11.2017 / 02:14
trucksoul,ja myslim,ze na prvnim miste musi u toho myslet na sebe.Je to nebezpecny,lezt nekde v zime do 4 metru.Nikdy jsem to tam nedelal.To same je nekde za provozu nasazovat retezy.Klecis u kola,vedle jede blazen,pribrzdi a uz jsi rozplacnuty na kole.Taky nedelat,myslet v prvni rade na sebe.To si myslim
06.11.2017 / 18:27
Tak tady Mateo výjimečně napsal něco slušného.
Lidi, ta lávka by musela být na každém místě, kde kamiony delší dobu stojí. Tedy. parkoviště, sklady, ČS, firmy.
Kromě toho, tam kde výjimečně je tato lávka na očistu, tak vždy na obrovském parkovišti, aby se to vyplatilo.
A nyní počítejte. Jedno očištění je cca. 30 minut. Tedy najet, očistit, popojet a odjet. Pokud se očistí cca. 5 kamionů tak ten sníh na zemi musí někdo odstranit, jinak další kamion zapadne v hromadě sněhu.
Tedy jedna očista 30min, tedy za deset hodin se očistí max. 20 kamionů. Na takovém velkém parkovišti je v klídku 300 kamionů, tedy na všechny by došlo za cca. 150 hodin čekání !!! K tomu jistě přijedou další kamiony z okolí, také by chtěli shodit sníh. Nevím, jestli toto někdo z úředníků někdy počítal. A hlavně i v zahraničí, ty lávky jsou opravdu jen někde, Tedy nepřeženu, že na jednu lávku by připadlo možná i 2000 kamionů !! No je to reálné ?