29.12.2014 / 21:59
kolik sebou
Zdravím. Jako začínající řidič nemám vůbec tušení kolik si vzít sebou do zahraničí na 3 týdny peněz na parkovné, sprchu, jídlo atd. Kolik tak průměrně utratíte v zahraničí?
30.12.2014 / 09:16
Já osobně si beru hotovost jenom nejnutnější,zbytek řeším platební kartou,pokud máš naditou peněženku tak je větší pravděpodobnost že o ty peníze můžeš přijít.Ini teda taky záleží na tom kterém státu.
30.12.2014 / 09:19
Pokud máš platební kartu,je zbytečné nosit sebou hotovost,max na ty drobné výdaje jak sprcha,WC,ale i to se dá řešit slušným dotazen např na vykl/nakl,jestli mají sprchu pro řidiče,někde se dá osprchovat na tankovací kartu,i bez tankování.Ovšem záleží,jakou máš banku,aby ti za 200€ vybraných v zahraničí nestrhla z účtu 6000kč.
Já osobně si z domu neberu žádné zásoby,kupuju všechno v D a dá se to zvládnout kolem 250€/měs,ovšem podotýkám,bez cigaret,piva a jiných alko pochutin.
Přeji hodně štěstí..
30.12.2014 / 11:29
tak já pivo nějak nemusím a ani alkohol a jsem nekuřák. a díky za odpověď :)
30.12.2014 / 12:07
Taky jsem hledal odpověď na tuhle otázku, dobře je, že skoro všechno lze platit přes kartu a starost s hotovostí odpadá.
(-deaktivovaný profil-)
02.01.2015 / 01:08
Moje zkušenosti jsou spíše z Německa. Stačilo to na jídlo koupené v obchodě a pak si vařit na vařiči. Plus nějaké to pití. Ale dá se za dvacet Éček na týden bez sprchování. Též záleží jestli potřebuješ nějaké ty k.... atd. Pak je to více, ale upřímně, když si třeba vaříš i kafe na vařiči. Tak i tak vlastně dost ušetříš. Pořád je třeba dělat polotovary k jídlu a pití :-))
02.01.2015 / 09:45
No a teoreticky ti stačí záloha na diety od zaměstnavatele a ještě z toho ušetříš.
I když vám zaměstnavatelé i SŘ vždycky zapřou na co máte právo, je dobré to alespoň vědět:
Zákoník práce § 183 Záloha na cestovní náhrady a její vyúčtování
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci zúčtovatelnou zálohu až do předpokládané výše cestovních náhrad, pokud se se zaměstnancem nedohodne, že záloha nebude poskytnuta.
Rozdíl mezi zálohou a skutečnou částkou následně vyúčtujete do 10 dnů po návratu.
02.01.2015 / 10:23
Otakar Fidrmuc
V nákupních centrech,jako např v D Globus,ve F Auchan,Carrefour,se dá za 10€(1/4 denní diety) docela slušně najíst,já sním hodně,ale když si tam dám třeba grilované žebírka s hranolkama,cca 6€,tak toho mám dost,v Lidlu se dá koupit za 0,85€ plechovka 800g kuřecí polévka s mušličkama(těstovina),čočková s párkem nebo uzeným masem,hrachová s minibuřtíkamata je tak hustá,že v ní stojí lžička,případně hotové jídlo za 1,9€,kdybych to měl všechno rozpisovat,tak to nestihnu do 3 králů,je to jedlé a rychle připravené..taky mají spoustu jídel hotových,do mikrovlnky,ty bývají 400g porce,připravené do 6 min atd.Záleží jenom,jak je kdo rozmlsaný.Na některých pumpách v D dávají za natankování +200L PHM ten jejich půlmetrový bratwurst z páry,ve firmách se dá kafe pořídit za 40centů,pokud jsi líný ho vařit atd..
Kdo jezdí většinou stabilky nebo s malýma obměnama skoro pořád to stejné,už má určitě možnosti zmapované a odzkoušené,kde se dá zaparkovat poblíž obchodu nebo NC,kde je co levnější nebo lepší.
02.01.2015 / 13:04
to jsem ani nevěděl,že mám nárok na zálohu na cestovní náklady. Jen otázka jestli mi ji dají. Raději s tím nebudu počítat :) Jinak děkuji za odpovědi.
02.01.2015 / 13:09
zdar si myslím že tě na cestu vysílá firma a ví jak dlouho +- budeš na cestě ,tak ti vyplatí zálohu a doplatek po návratu z cesty
(-deaktivovaný profil-)
02.01.2015 / 13:38
*Příspěvek odstraněn* (k tématu naprosto nesmyslný příspěvek)
02.01.2015 / 18:47
Asi se častěji stane,že ti firma řekne,že máš nějaký problém řešit svojí kartou nebo hotovostí,že při vyúčtování to zaplatí,ale většinou to bývá dlouhá písnička,takže od toho raději ruce dál,hlavně u takové,co má věčně prázdné tankovací karty,mýtné jednotky atd a odůvodnuje to tím,že to řidiči zneužívají.
Hodně zdaru,aby jsi na takovou nenerazil.
02.01.2015 / 19:33
Jak už jsem psal, zaměstnavatelé i SŘ dobře vědí, že nárok na zálohu zaměstnanci mají ze zákona, ale velice důkladně to zapírají. Ještě před 10 lety, bylo docela běžné, že ti dala firma alespoň přiměřenou zálohu na výdaje. Časem zjistili, že čím více ti firma dluží, tím snadněji tě přinutí porušovat 561, nebo jiné předpisy a mají tě v hrsti. Dnes má mnoho řidičů s praxí zkušenost se situací, kdy mu zaměstnavatel vyhrožoval nevyplacením mzdy a cestovních náhrad, aby ho přinutil něco porušit. Ještě ti klidně řeknou, ať si mzdu a diety vymáháš soudně… Je pak skoro nemožné dokázat úmyslné vyhrožování a vymáhání mzdy trvá roky. U cestovních náhrad je soudní vymáhání ještě problematičtější. Proto jsou řidiči tak často donuceni porušovat zákony. Když tě při tom chytí policajti, všechno zaplatíš sám ze svého. Získá na tom jen zaměstnavatel.
Dokonce jsou případy, kdy se zaměstnavatel chce zbavit řidiče, nebo ho mít prostě v hrsti. Přinutí ho něco porušit. Pak se jednoduše domluví s policisty, aby ho chytli. Pak tě mají přesně tam, kde chtěli. Jsi v dluzích a už ti nezbývá nic, než skákat jak pískají. Nebo si můžeš jít hledat práci jinam. Což je v situaci, kdy tě úřady honí po správních řízeních a máš platit dost velké pokuty a přicházíš o body dost problematické…
Naštěstí už se našel způsob, jak postupovat při rychlém vymožení dluhu od zaměstnavatele daleko rychlejší, účinnější a zákonnou cestou, než se to dělávalo před lety. Bohužel se to nedá zveřejňovat na forech, protože tady čtou i ti největší lumpy mezi zaměstnavateli. Proti tomu postupu by se mohli předem obrnit.
02.01.2015 / 19:36
Situace by byla pro řidiče jednodušší, kdyby požadovali další právní nárok - písemné pokyny podle:
§ 153 (1) Podmínky, které mohou ovlivnit poskytování a výši cestovních náhrad, zejména dobu a místo nástupu a ukončení cesty, místo plnění pracovních úkolů, způsob dopravy a ubytování, určí předem písemně zaměstnavatel; přitom přihlíží k oprávněným zájmům zaměstnance.
Jenže když dnes řekneš zaměstnavateli, ať ti napíše cokoliv písemně, tak tě obviní, že se ti nechce pracovat. Je to prostě začarovaný kruh, kdy se úředníci, policisté, SŘ i zaměstnavatelé vysmívají řidičům a těm nezbývá než vše strpět. Myslím, že se řidiči z tohoto kolečka nevyhrabou, dokud se nezačnou sdružovat v organizaci, která bude mít zájem i prostředky tento specifický problém řešit.
Pokud je zaměstnavatel solidní, neměl by mít problém předat ti před cestou písemně podmínky, za kterých tě na pracovní cestu vysílá a podle předpokládané délky ti vyplatit i zálohu (vis výše).
02.01.2015 / 19:54
Záleží, jakej máš apetit, ale tak 500 EUR na štětky a 200 na chlast je základ :D
02.01.2015 / 20:14
Já dostanu př odjezdu 200 eur hotově a každých 10 dnů 100 euro na služební kartu kterou mám u sebe. Nikdo mne nenutí porušovat předpisy. A pokud jde o placení třeba pneu řeší se to přes DKV.
02.01.2015 / 21:16
No jasně. Ale když je autor úplný začátečník, firma mu nedala žádné info a ptá se, kolik si má vzít na parkovné, tak bych dával pozor. Znám dost řidičů, co odjeli turnus a firma jim pod různými záminkami nezaplatila vůbec nic. Klasické výmluvy: „způsobil jsi škodu, nedojel jsi včas, chybí nafta, zákazník si stěžoval, chybělo zboží, nebo palety… Ale o nějakém zápisu o škodě, nebo oznámení pojišťovně nikdy ani slovo…
Sám jsem taky musel x krát peníze vymáhat. Z počátku jsem ani nevěděl jak, a ještě jsem se bál, že budu muset doplácet já. Až když jsme si s kolegy začali vyměňovat zkušenosti tak je to stále rychlejší a úspěšnější. Ale i tak to nikdy netrvalo méně než rok. Krom toho to vždy stojí další výdaje a čas.
Není nad opatrnost a být připraven že lidé solidní jednání často jen slibují.
02.01.2015 / 22:18
Nemůžu si stěžovat. Jakýkoli problém se nahlásí dispečerovi a dál to jde mimo mne.
02.01.2015 / 22:57
marian 55
Myslím,že tady dochází k míchání pojmů záloha na cestovní výdaje a záloha na cestovní náhrady=diety nebo stravné.Pokud by jsi dostával při odjezdu zálohu na diety,měl by jsi dostat na prvních 10 dní cca 450€ a po těch 10 dnech zase 450€ a na svůj účet nebo kartu,ne na firemní,to je jenom jako když si vezme majitel 100€ a přeloží si ji z levé kapsy do pravé,pořád je má on.
03.01.2015 / 00:10
D/r/iver:Já vím ale jelikož jsem na stálém bytě a je tedy možnost si vařit tak mi to tak stačí.A na kartu mi příjdou peníze tak si je vyberu.
03.01.2015 / 09:32
marian 55
Tak to jsme na tom asi stejně,taky bydlím na penzionu,takže nějaké vaření v kufru,v návěsu nebo na nádrži už jsem vypustil ze svého repertoáru,akorát mně ty peníze chodí na můj účet.A mám i vlastní WC a koupelnu,žádné etage toilet,jak je na většině ubytoven zvykem,že se dělíš s nějakou bandou třeba 20 uřvaných,většinou opilých poláků nebo jiných podobných exotů.
Ale znám spoustu řidičů,co už od čtvrtka hledají po CB nebo tlf kumpány na víkendovou auflieger párty,vstupné flaška tvrdého.
Ale to už jsme asi mimo téma,stejně jako to,že už jsem zažil firmu,kde ti poslal jakože peníze na firemní kartu,ale než jsi stihl dojet někam k bankomatu,někdo rychlejší je stihl vybrat a měl jsi zase prd.
03.01.2015 / 12:42
To ne máme byt kde jsme jenom dva co jezdíme linku. Je to klasika byt 3/1 kde mimo nás nikdo není. Máme svoji kuchyni, koupelnu no prostě byt se vším všudy. A tu kartu má každý a nemůže se stát že by ty peníze vybral někdo jiný než já. Ještě se mi to za ty roky nestalo.
03.01.2015 / 22:41
Problém často přijde, když ho vůbec nečekáš. A víš jak to pak řešit zpětně?
04.01.2015 / 16:01
Ahoj kolegové, velmi jasně to tady píše sibrsibr.
Nenechte si všechno líbit. Dopravci bez řidičů, se mohou na ty své kamiony jen koukat.
Braňte se, seznamte se se zákony. Pojistěte se u pojištoven právní ochrany DAS či AXA. Nemusíte platit drahé právníky a soudy.
Podepište petici řidičů tady na internetu :
http://petice2014.proridice.eu/index.php?tn=MZDA
Přihlašte se do sdružení řidičů :
http://formulare.proridice.eu/moje/prihlaska_stop.htm
Jste svéprávní a svobodní lidé a máte svá práva, tak je uplatňujte.
Nehádejte se tady zbytečně mezi sebou. Pokud si někdo stěžuje na firmu, tak má téměř vždy pravdu, protože opravdu slušný dopravce prostě v ČR téměř prakticky není.
Položte si otázku, proč zaměstnavatelé okrádají řidiče tím, že jim dávají cca. 10tis. hrubého ! Nemělo by to být kolem 25tis.? Diety, čili náhrady, není plat. Takto prosím do platu či příjmu nemůže nikdo počítat !
Přeji hodně štěstí a přemýšlejte. A také jednejte!
04.01.2015 / 21:45
U nás dostáváme 250 euro na výdaje a když nějaký mám tak to hned proplatí a ještě mám tak kolem 100 eur svých a plus kartu