10.10.2015 / 16:08
Exekutor nesmí na diety a DPP
Lze provádět exekuční srážky z cestovních náhrad? - 21 Cdo 3774/2013
Zaměstnanec, proti němuž byla vedena exekuce, se domáhal jejího částečného zastavení, protože exekutor mimo jiné postihl cestovní náhrady zaměstnance, a to jako tzv. jinou peněžitou pohledávku. Zaměstnanec argumentoval, že se nejedná o příjem v pravém slova smyslu, ale o náhradu cestovních výdajů, které zaměstnanci vznikly, aby vůbec mohl pracovat.
Soudy obou stupňů však volání zaměstnance nevyslyšely, když shodně uvedly, že exekuovat jako tzv. jiné peněžité pohledávky lze všechny pohledávky, které nejsou výslovně občanským soudním řádem z výkonu rozhodnutí vyloučeny. Protože pohledávka na cestovní náhrady vyloučena není, podléhá exekuci. Zaměstnanec se však s tímto názorem nespokojil, obrátil se s dovoláním na Nejvyšší soud a dobře udělal.
Nejvyšší soud totiž obě rozhodnutí obecných soudů zrušil a plně se ztotožnil s názorem zaměstnance. Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí přitom poskytl velmi důležitý návod, jaké příjmy podléhají exekuci a jaké nikoliv. Podle Nejvyššího soudu je třeba rozlišovat příjmy, které mají svou povahou pracovněprávní charakter nebo které nahrazují mzdu jako odměnu za práci anebo jsou poskytovány vedle ní, a příjmy ostatní. Všechny výše uvedené pracovněprávní příjmy lze postihovat jedině srážkami ze mzdy a to jen, pokud to občanský soudní řád výslovně připouští (úplný výčet těchto příjmů je obsažen v § 299 občanského soudního řádu). Ustanovení občanského soudního řádu o exekuci jiných peněžitých pohledávek se na pracovněprávní příjmy nevztahují.
Judikát lze považovat za revoluční, protože v dosavadní komentářové literatuře převládaly názory opačné (jimiž se řídil v dané věci exekutor a obecné soudy). V důsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu tak například nelze vést exekuci na odměnu z dohody o provedení práce, protože není vypočtena v § 299 občanského soudního řádu.
14.10.2015 / 18:53
Smyslem a
14.10.2015 / 18:53
Smyslem a účelem cestovních náhrad není ohodnocení zaměstnance za vykonanou práci a cestovní náhrady podle své povahy nenahrazují odměnu za práci, nýbrž slouží výhradně k náhradě nákladů spojených s pracovním výkonem, které zaměstnanec vynaložil proto, že byl zaměstnavatelem vyslán na cestu k výkonu práce do jiného místa, než je jeho pravidelné pracoviště. Z tohoto důvodu stanoví ust. § 277 odst. 2 o. s. ř. výslovně, že při provádění výkonu rozhodnutí (exekuce) srážkami ze mzdy povinného se do čisté mzdy nezapočítávají částky poskytované na náhradu nákladů spojených s pracovním výkonem, a to zejména při pracovních cestách.
06.06.2016 / 20:32
Budu nastupovat na kamion a cekam ze mi na plat skoci exekutor muze mi vzit i diety???
06.06.2016 / 21:07
Pro sibr sibr...
Uvadis cosi o rozhodnuti nejvyssiho soudu.Je to tedy nejak pravne podlozene?Myslim rozsudek ktery nabyl pravni moci ci neco takoveho?
A jak je to kdybych sel pracovat treba na nemeckou smlouvu?
07.06.2016 / 17:12
Číslo rozsudku tam máš uvedeno v prvním řádku. Když si ho zadáš do vyhledávače. najdeš celé znění.
Pak tam jsou i odkazy na jiné případy.
Nejsem právník, abych ti odpověděl na tvůj dotaz.
Jen jsem zkopíroval, co se mi zdálo přínosné pro ostatní...
07.06.2016 / 22:24
Diky.Myslel jsem,ze by jsi treba neco pohledal kdyz se tak vyznas.Kazdopadne diky i za toto.
08.06.2016 / 20:28
Občas se někomu snažím poradit v problémech, o kterých něco vím, ale nevyznám se v německých smlouvách.
Myslím, že exekuce se vztahuje na příjmy ve všech státech.
Otázkou je: jak a kdy se exekutor dozví kam sáhnout...
08.06.2016 / 22:03
Tak vzhledem k tomu,ze kdyz se prihlasujes v nemecku do systemu a tady se odhlasujes s tim,ze uvadis,ze budes hlasen v nemeckem systemu,tak asi muze...netusim.
09.06.2016 / 08:17
Taky sr uplne nevyznam. Ale co jsem cetl a slysel, pokud pracujes v nemecku a mzda ti chodi na nemecky ucet, tak exekuce ti nemuze na vyplatu, ale tvou povinnosti je, ze budes exekuci platit " sam " to same, pokavad je clovek v insolvenci, pokud delas v nemecku nesmi ti penize stáhnout ale musis to ty platit do toho minima. Ale jak rikam nevim to na 100%.
09.06.2016 / 08:23
Jeste exekuce a diety. Exekutor nesmi na diety cestovni nahrady apod. Jelikoz tuta " slozka " mzdy se nebere jako navysovani zakladniho platu, ale penize na stravne. Nekde na internetu je, ze ridicovi stahly komplet diety, samozrejme se nedal, a resil to s pravnikem, samozrejme vyhral. Soud, rekl co jsem psal vyse. Neni to navysovani zakladniho platu, nejsou to premie a nic podobneho. Exekutorska komora se vyjadrila, ze jsou radi ze to tak je, ale ze jim prijde divny, ze ridic ma minimum ale hodne na dietach, ze treba dotycny schovava zakladni plat, premie proste vse do diet. Ale nesmi na to sahnout. Mas to na stravny. Takze takhle si myslim ze to je :-)
09.06.2016 / 14:04
Diky...taky jsem slysel,ze pokud delas na nemeckou smlouvu,tak na tebe nemuze.Uvidime.
09.06.2016 / 16:32
Mládežníci,nechci vám nějak moc kazit před víkendem radost,ale v D je to trochu jinak.Máš dejme tomu 1500€ netto základ +k tomu cca 500€ diety,neboli verpflegung,takže na ty ti nemůže,ale na těch 1500€ základu úplně klidně.Němce asi těžko ukecáš,aby ti to psal obráceně...A na to,že když děláš v D nebo jinde,na jejich smlouvu,že na to věřitelé nepřjdou,bych se moc nespoléhal...
Takže asi tak,nikoho neodrazuju,ale každý by si to měl předem pořádně zjistit,aby se potom nedivil..Ty čísla,co jsem uvedl,prosím nebrat jako bernou minci,ty jsou jenom pro příklad..
09.06.2016 / 17:49
Mas to nejak overene?
09.06.2016 / 18:56
Ze zkusenosti v mem okoli:
Je to jak pise driver, cesky exekutor ti klidne muze sahnout i na eura z Nemecka (na tech 1500 v tom prikladu, ne na diety). Nicmene je pravda, ze casto muze trvat velmi dlouho nez na to ze v Nemecku pracujes prijdou a zacnou to resit (nemusi prijit vubec). Problem je v tom, ze pokud v D zacnes pracovat je tvoje povinnost to hlasit a pokud na to prijdou sami a zjisti se, ze si takovou vec zamerne zatajoval bude z toho pomerne velkej problem. nepodcenujte to.
Nemyslete si, ze se exekucim jen tak vyhnete praci ve vedlejsim statu. Kdybyste byly vy v pozici toho veritele a ne dluznika, asi byste sami nechteli aby se k vam penize uz do konce zivota nedostali jen proto, ze dluznik zacal pracovat v Nemecku a ne CR. Neni pravda ?
09.06.2016 / 19:15
Splinter
Naštěstí exekuce nemám,tak to nemám ověřené,ale co ví dva,to ví všichni,takže si troufám tvrdit,že někdo,kdo tě má hodně ,,rád" tě finančákům a jiným banditům a loupežníkům ochotně a rád napráší,že se tváříš jako chudáček a přitom děláš v zahraničí...
Ale asi nejjednoduchší by bylo zeptat se přímo na exekutorské komoře nebo něco dohledat na jejich stránkách,tady se dozvíš leda dohady a doměnky...Takové to jedna paní povídala...U nás už pár kluků s exekucí dělalo,ale jak zjistili,že po nich skočil exák,jak schoř po húsati,vzdali to,že na ně dělat nebudou,aspon to tvrdili při odchodu..Jenom jeden slovák to svedl na to,že se mu nelíbí,že se dělá pořád něco jiného,že on je naučený ráno zapnout mašinu a celý den,celý týden a celý měsíc,dělat pořáád jedno a to samo,do úplného zblbnutí....
09.06.2016 / 19:56
Ja nerikam,ze se mi libi delat za normalni plat v nemecku a mit z toho nakonec stejne nebo mozna i min nez na ceske smlouve.Taky nerikam,ze se chci zbavit placeni dluhu.To ani omylem.Jen by bylo celkem fajn si vydelat penize a pritom platit zavazky.Je tak trosku kontraproduktivni,ze si chces vydelat penize a zaroven platit exekutorovi vic nez na ceske smlouve,ale pokud je to tak,tak je lepsi zustat na mnimalnim zakladu a platit prd nic a zkusit osobni bankrot.
Uz jsem to resil s byvalkou.Taky chtela platit exekutorce vic z platu cca 30tis s tim,ze ji bude posilat 10tis,ale ouha.Ze prej ne,ze jim to nestaci.Tak sla delat za zaklad a exekutorka a potazmo veritel dostal hovno nic.Asi je to pro ne lepsi varianta.Nechapu toto.
09.06.2016 / 20:29
Zase na druhou stranu,pokud budeš víc platit,dřív to zaplatíš a máš klid,je,aspon podle mně,lepší,na čas utáhnout opasek,poplatit,co je třeba a potom už mít klid.Dluhy se nadělají lehko,zbavit se jich,to jde hodně ztuha..Pokud se někdo placení vyhýbá,stejně ho to jednou doběhne a že už potom ten dluh jenom roste,naskakují úroky z úroků,o tom není žádných pochyb...A úplně nejlepší je,do podobné situace,ted se tomu moderně říká dluhová spirála,za mojich mladých let vyrážet klín klínem,se nedostat...Kdo si u všelijakých těch ,,super"půjček neumí spočítat,že 1000kč si půjčí,ale 3000kč bude muset vrátit,tomu fakt není pomoci..
Ale to už jsem mimo téma,takže končím..
09.06.2016 / 20:32
Někde jsem kdysi psal, jak se vypočítává exekuce a kolik dlužníkovi z platu zůstane.
Že zůstane jen minimum, jsou hospodské kecy.
Záleží také, o jaký druh dluhu jde.
Si to najdi, třeba ti to pomůže upřesnit názor.
Případně se inspiruj postupem mého kolegy, který spadl z hlouposti do pár set tisícové ex a nevěděl jak dál. Pak ještě dostal výpověď.
Jeho segra se provdala za právníka. Ten to zevrubně prohlédl. Dal žalobu na zrušení výpovědi a na doplacení přesčasů. Nevyřešilo se to za pár týdnů, ale po rozsudcích dostal vyplacené náhrady mezd zpětně a z toho celý dluh vyplatil.
Dnes žije v pohodě.
09.06.2016 / 20:43
Ja si myslim, ze nemuze na nemeckou mzdu cesky exekutor ( cesky dluh ) ale nedokazu to rict na 100 % zde jsem nasel na netu, nedokazi rict jestli to tak je nebo ne.
Účet na jméno klienta (fyzická osoba, OSVČ, …) vedený u bankovních ústavů v zahraničí Vám tam nemůže český exekutor zablokovat na základě exekučního příkazu (ten platí pouze na území ČR). Takže i v jakékoli zemi v rámci EU by musel k tomu mít povolení od soudu daného státu a navíc exekuce by musela probíhat podle zákonů tamního státu. Např. v Německu neexistuje způsob exekuce zablokováním účtu, tam to jde jedině na plat nebo majetek. Pokud se tedy jedná o občana se státní příslušností a občanstvím ČR, který má v Německu vedený účet na svoje jméno, tak se bude muset český exekutor obrátit na německý soud aby exekuci v Německu schválit a nařídil. To se ale ještě nemusí stát, jelikož německý soud bude argumentovat, že se nejedná o německého státního občana, ale občana ČR, tudíž veškeré kompetence k tomu bude mít český soud a vráti se to celé zpátky a kolotoč začíná od začátku. Navíc aby mohla být provedena exekuce na území cizího státu, i když je členem EU jako ČR musí k tomu mít rozhodnutí soudu daného státu (v tomto případě Německo). Navíc exekuce pak musí proběhnout podle tamních zákonů (ty se někdy i trochu liší podle příslušné Spolkové země (Bundesstaat) a navíc v Německu probíhají exekuce jen zablokováním platu v účtárně u zaměstnavatele (německého), srážek ze mzdy, důchodu, soc. dávek, přikázáním pohledávky a exekuce na majetek a to ještě musí být prokázáno, že majetek skutečně patří dlužníkovi a ne jako u nás, že exekutor může v podstatě vstoupit do jakýchkoli prostor kde se domnívá, že tam je majetek dlužníka a zabavovat třeba i majetek, který dlužníkovi vůbec nepatří. Tam jde většinou podle adresy a když dlužník bydlí v pronajatém bytě, tak tam nemůže zabavit vůbec nic. Nejlepší by bylo, kdyby dotyčný pracoval v Německu a měl tam svého zaměstnavatele. To by pak exekutor mohl u něho provést exekuci na plat, příp. srážky ze mzdy u jeho zaměstnavatele. Pokud pracuje nebo podniká v ČR a má v Německu účet a nechává si tam posílat peníze bude to s exekucí na tento účet složitější. Dalo by se to pak v krajním případě řešit třeba i trestním oznámením jako trestní čin poškozování věřitele. Muselo by se to ale zase prokázat a dotyčný musí mít trvalý pobyt a žít v ČR. Jinak by to zase musel
09.06.2016 / 20:45
Ono nejde o to platit ci neplatit,ale o to kolik platit.Kdyz chces vydelat penize a pritom normalne zit,je proste zhovadilost makat za 50 tis a mit z nich uplne hovno.Ze zakladni mzdy ti nechaji cca 7.200 plus minus 200kc...kdyz si vezmes,ze budes brat tech treba 50tis na pasku a oni ti nechaji tech 7200kc,tak asi budes mluvit jinak.Mas rodinu,najem a podobne vydobytky dnesni doby a je potreba je platit taky,stejne jako tu exekuci.Kazdej kouka na dluznika jak ne debila co neumi pocitat a ma tak leda obecni dvojtridku,coz se potvrdilo i zde na teto debate.
09.06.2016 / 20:46
musela vyšetřovat německá policie. Je to poměrně komplikovaný postup a hlavně realizace bude dost pomalá. Než by se to všechno vyřešilo přes české soudy a pak ještě soudy v Německu, tak to může být i na několik let a hrozí zde riziko, že mezitím může dojít i k promlčení pohledávky a/nebo dlužník může peníze odklonit ještě někam jinak, na někoho převést nebo převést majetek atd. Mohl by také uniknout třeba někam do Jižní Ameriky nebo do zemí mimo EU, kde už by pak byly na něj veškeré zákony krátké a byl by v podstatě nedohledatelný i kdy byl odsouzen za trestný čin. Nejlepší pro tento Váš případ bude asi poradit se s nějakým právníkem. Nutno podotknout, že s právníkem který se specializuje na mezinárodní právo ne české..
Dluznik urcitw musi ohlasit, ze dela v D a platit tak jak v cesku. Ale je pravda jak rika Driver, je to rychlejs zaplacene. Koneckoncu, chapu i Splintera, clovek se prostw muze dostat do dluhi, stane se, tak chce vydelat ale i platit. Takze chapu. Hezky vecer
09.06.2016 / 20:49
Presne tak, nikdy nemuze rict dluznik " ja za to nemohu " ale je plno okolnosti proc to tak je, a je jasne, kdyz jdu do D tak hlavne kvuli penezum, a je hloupost vydelat 50 ale mít uplny minimum, kdyz mate rodinu :-)
09.06.2016 / 21:15
Diky.Ja se nebranim platit,ale bezuzdne sesekani platu na uplne minimum asi nikoho nebude motivovat platit vic nebo platit vubec.
Kazdopadne se mi tedy nepodarilo zjistit vubec nic co by bylo nadevsi pochybnost,ze cesky exekutor nemuze na nemecky ucet.A je mi jasne,ze kdyz se doptam na komore exekutoru,tak mi asi nereknou...jo pane...klidanko si jdete do nemec hakovat,tam nemuzeme,takze budete v pohode.Myslim,ze mi hned vysypou bambilion paragrafu a ustanoveni a ruznejch dalsich kokotin ktere me ubezpecej,ze jedine vlastni smrt me zbavi dluhu...je to proste strasna pakarna si takhle domrdat zivot.
09.06.2016 / 21:23
Ja si myslim ze nemuze ale nevim to na 100%. To chce nekoho najit kdo to zkusil na vlastni kuzi. Jinak je plno reseni nez smrt :-)
(-deaktivovaný profil-)
10.06.2016 / 23:53
jen tak ctu,ale. muzu vam potvrdit ze na 1000% procent nemuze provadet exe na zahranicnim uctu!!!
11.06.2016 / 18:31
Omýláte dokola hospodské představy, že z 50 výdělku zůstane po exekuci jen 7.
Dohledejte si, jak se vypočítávají maximální splátky exekuce, ať jste aspoň trošku v realitě.
11.06.2016 / 23:31
Ted jsem to dočetl. Exekutorsky příkaz je omezen pouze na naši republiku. Je ale velice jednoduché a zároveň velmi rychlé, všichni víme jak jsou v tom velice rychli, stačí jen dokázat oprávněnost naroku a požádat u soudu o tzv. Evropsky exekucni titul pro celé EU a věc předat exekutorovi v zahraničí. Cela věc se potom rapidně prodraží o poplatky německých soudu a exekutoru.Obstaveni uctu jde zkomplikovat jedine tím mít účet mimo EU. Tím poradce ze serveru banky.cz konci
14.06.2016 / 20:10
Tak kdyz uz jsme u tech ex,tak jak je to s alimentama?Muze soud urcit vysi alimentu jak ze zakladu tak i z diet?
14.06.2016 / 23:31
V ČR ti lze strhávat pouze to, co máš na pásce. Pokud na ní máš i diety. ano můžou. Pouze to co je na papíře je postižitelné. Je to srozumitelně napsané??
(-deaktivovaný profil-)
15.06.2016 / 04:57
Dobre rano,pane dami,mate to srozumitelne ale bohuzel spatne pane nejchytrejsi
15.06.2016 / 08:34
I kdyz to je na pasce tak na diety nesmí si myslim teda.
(-deaktivovaný profil-)
15.06.2016 / 08:49
pane Majar,tak je to spravne
29.06.2016 / 13:28
Takze asi takto...
Dnes jsem byl na soudu ohledne alimentu a bylo me receno,ze diety se zapocitavaji z jedne tretiny.
Sice jsem na to nikde nenasel pravni normu,ale je psano,ze:soudy maji obecne za to....coz v prekladu znamena,ze kdyz neni vyslovene neco zakazano,napsano,tak je to vlastne dovoleno.
29.06.2016 / 21:41
Splintere,
a advokát se odvolával na judikát nejvyššího soudu, jehož číslo je uvedeno v úvodu?
Za blbost se vždycky platilo a platí…
30.06.2016 / 00:39
Dieta je věc, která je věc předem neurčená, a nelze z ní jako takové vycházet. Příklad. Budu jezdit celý měsíc v unii, denní dieta 45 Euro. A základní plat 10.000.-Kč čistého. Soudce dovodí, že mám měsíčně kolem 60.000 tisíc. Další měsíc se budu motat kolem komína s českou dietou, a vydělám si z bídou dvacku. Nerozporuji, co napsal Splinter, ale dieta je pouze a jedině od toho, aby jste si v danné zemi zakoupili potraviny a relevantní nocleh. To není žádné rozmazlování. Že se to tady v kamionové dopravě takhle ujalo, je věc druhá. Ty jako řidič máš mít minimálně 30 čistýho, a jestli ušetříš na dietách je Tvoje plus. Ta dva tři roky, a budou se dít věci.
30.06.2016 / 08:29
sibrsibr
Hele..byl jsem tam sam.Z toho co je tu uvedeno od tebe me vyplynulo,ze ten judikat hovori o srazkach ze mzdy.Alimenty nejsou srazky ze mzdy.Mozna to spatne ctu nebo chapu...nevim sam.Rozsudek neni a az bude,tak se odvolam.S advokatem za zadkem.
30.06.2016 / 11:06
Dobrý den něco málo jsem si tu přečetl , ze skušeností ne svojich , ale exekuce jdou přes moji poštu a šofeři mě říkají své skušenosti s exekucema , tak exekutor sice bere jen peníze ze mzdy a ne z diet, ale hlídá účty a prakticky blokuje peníze na nich také , pak pokud tam přijdou diety tak se k nim šofér nedostane a nebo exekutor je sebere . tak nevím jak to tedy je, asi si můžou dovolit vše .
03.07.2016 / 13:44
Diety i mzdy si lidé v exekucích často nechávají posílat na účty jiných blízkých osob. Tam na ně exekutor nemůže. Účet exekvované osoby, může obstavit bez ohledu, jaké platby tam chodí…
Také si lidé často myslí, že odvoláním začíná soudní jednání znovu od začátku. Není tomu tak. Co se v prvním stupni opomene, nebo nedoloží, či zamešká, ve druhém stupni již nemusí být přijato. Pak už mnohdy nepomůže ani právník. Často pak dotyční chodí a brečí po hospodách, jaká to je nespravedlnost. Ale neumějí pochopit, čím si to zavinili sami…
03.07.2016 / 15:35
Sibr zamestnavatel dela srazky ze mzdy pokud si v exekuci a zbytek ti posle a je mu uplne jedno kam. Neni to tak ze ti to prvni nekam posle a pak slozite hledaji kde to je aby ti to strhli na tu exekuci :D
03.07.2016 / 19:50
Spogit,
já nepsal nic, co by bylo podobné tomu, co mi podsouváš. Samozřejmě, že ti u zaměstnavatele stáhnou exekuci z platu (nikoliv z diet). Ale pokud dojdou jakékoliv peníze na účet exekuovaného, může mu obstavit i účet. Proto si lidé v exekuci nechávají posílat peníze na účty jiných osob.
Když chodí jakékoliv další peníze (třeba diety) na účet exekuovaného, může mít velký problém, aby je z účtu dostal do své kapsy…
Pokud mu chodí peníze na účet jiné osoby, problém nemá. Ovšem jen pokud mu je nestopí majitel toho účtu.
20.02.2017 / 12:30
Zdravím takže jestli jsem to dobře pochopil všechny ty příspěvky co tu jsou tak exekutor a ani insolvenční správce na diety nemůžou ?
20.02.2017 / 13:00
Dá se to tak zjednodušeně říct. Ovšem jsou případy, kdy je lidem stejně vzali. Záleží, jak kdo postupuje. Peníze, které exekutor vezme z účtu exekvovaného, už nejsou rozlišovány, zda pochází z diet, nebo jiného příjmu Vis předchozí příspěvky a uvedené případy.
Například zaměstnavatel je povinen ti vydat diety před cestou v hotovosti. To ti nikdo nevezme.
Obecně dle NS, není právní nárok na zabavení diet. Ovšem peníze z účtu jsou jiný případ…
10.11.2017 / 20:03
Hezké počtení!
A došel jsem k tomu, že náhrady neboli diety jsou vlastně podvod na věřitele, protože co si budeme povídat venku utratíme minimum za to na co jsou určený, takže diety nám jdou rovnou do „kapsy”.
Tento podvod je výhodný jak pro nás tak pro majitele protože odvody platí jen ze základu, který leckde není daleko od zaručené mzdy a z diet se odvody neplatí takže výrazně ušetří.
Exekutor toho moc nevymůže věřitelům se smějeme a že bude nízký důchod řeší tady málokdo.
No a účty na někoho jiného nebo venku to už je jen završení toho, že ti co mají exekuce a nízký plat podvádějí spolu se zaměstnavatelem a stát jim k tomu dal noty, takže věřitelé by se měli obrátit na stát neboť tyhle podvody umožňuje.
10.11.2017 / 20:41
Pro : Cynik, je to to samé, když vidím jak si někdo za stravenky kupuje piva a prášky na hubení hlodavců. Všechno je ale o kontrole. Tady v Čechách máš taky nárok na pracovní oděv a OOPP. Kdo je dostává, co jezdí jako řidič ?Tím nemyslím jen ochranu hlavy, či pracovní rukavice a reflexní vestu....
10.11.2017 / 21:20
Ne to není to samé, v případě, že má řidič exekuci tak spolu se zaměstnavatelem za podpory státu šiděj věřitele...
Ti co mají jinou práci tak jednoduše přijdou o podstatnou část vejplaty protože její podstatnou částí nejsou diety,
v případě těch stravenek je to taky okrádání státu, ale to je jiná písnička to se řidičů asi většinou netýká
a co se týče dalších věcí tak je to na zaměstnanci jak si tyhle věci ohlídá to dělá pro sebe, ale exekuovanej zaměstnanec - řidič dělá většinou všecko pro to aby mu z vejplaty zůstalo co nejvíc a tím podvádí a okrádá spolu se zaměstnavatelem stát i věřitele...
10.11.2017 / 23:45
řidiče do toho netahej. Stravné je nároková položka pro jakéhokoliv zaměstnance a jde o náhradu, čiže to má něco nahrazovat nějaký výdaj spojený se služební cestou. A to že mají řidiči nízké mzdy, mnohdy minimální není problém řidiči vytvořený. Problém exekucí je značný a to díky právním normám a nenažraným exekutorům pro které byly zákony vytvořeny. Dalším faktorem je obecně fungování celé společnosti konzumním způsobem a honbou za ekonomickým růstem, ale je třeba si uvědomit, že toto je vykoupeno na druhé straně dluhy obecně. Nebudou dluhy, nebude růst a marnotratný konzum.
11.11.2017 / 00:32
Pro: krucipísekcipísek. Píšeš , že když mají řidiči nízké mzdy, je to jejich problém. Souhlasím, kdo- nebo jak to chcete řešit ? Myslím si , že ne. Přečti si jen, na co se ptají. Ty vago to chtějí 40 táců no to snad né ?????
Musí se taky rozlišit , kdo má tzv. zdravotní způsobilost.
11.11.2017 / 00:53
Pro: krucipisekcipicek. Myslíš si, že tohle všechno je normální co ? Koukni se jen na ty hladiny, chemických prvků, co foukáš do ovzduší . Mně se to fakt HNUSÍ . Já když začnu kozla vypalovat tak je to min 15 minut.
11.11.2017 / 23:21
Pro: krucipísekcipísek. Píšeš , že když mají řidiči nízké mzdy, je to jejich problém.
to nebude to co jsem psal...
A to že mají řidiči nízké mzdy, mnohdy minimální není problém řidiči vytvořený.
12.11.2017 / 19:09
To že mají řidiči nízké mzdy, mnohdy minimální je problém vytvořený řidiči a zaměstnavateli!!!
Vyhovuje to oběma stranám zejména v případě, že má řidič exekuce a zaměstnavatel nemusí platit odvody u toho co by jim patřilo pokud by je platili férově.
Pokud by ty náhrady (diety) byly řidiči opravdu spotřebovány na to k čemu jsou určeny tak by za ty prachy třeba 3 týdny v kuse někde po světě nejezdili kdyby pak manželce a dětem domu přinesli jen minimálku!
Přiznejme si že ty náhrady jsou součástí vejplaty se kterou každý počítá!
Správně by to mělo být tak, že řidič dostane cca to co v současné době včetně diet a k tomu právě ty diety, za které by si měl dopřát pohodlí a dobré čerstvé jídlo na cestách.
Co myslíte? ;)
13.11.2017 / 01:15
To se mýlíš, pamatuji dobu, kdy si řidič nemohl moc vybírat, navíc jako zaměstnanec je v podřízeném smluvním postavení. To že byli řidiči do toho vmanipulováni za učelem maximalizace zisků podnikavců v dopravě asi moc slyšet nechceš. Když tohle začínalo, tak exekutoři ještě neexistovali. Ostatní zaměstnanci co mají normální mzdu ty náhrady taky všechny neutratí a zaměstnavatele by ani nenapadlo nad tím takto přemýšlet.
13.11.2017 / 09:36
Tak samozřejmě, že zaměstnavatel uvažuje tak, že vejplatu dal a dál ať si to řidiči dělaj jak chtěj, on zaplatil.
Ano řidiči jsou „vmanipulováni” a spoustě to vyhovuje, a je jim jedno, že by se celkově mohli mít daleko líp i ti co mají exekuce. Měli by férovější podmínky mohli by mít tím pádem zaplacený exekuce daleko dříve a pak by nemuseli řešit, že jim nic jiného než jezdit nezbývá a byli by daleko svobodnější ve svém rozhodování. Tím by se zvýšil tlak na zaměstnavatele a na celkové pracovní podmínky řidičů a možná, že nejen jejich.
14.11.2017 / 00:22
to co se drží za volantem je zase a jen problém dopravců co tady za léta vytvořili. Nikoliv těch slušných chlapů šoférů co už dávno z oboru odešli za hranice nebo uplně.
14.11.2017 / 11:48
Souhlas
Ale smířit se s tím není řešení protože zaněstanavatelé tohle budou držet dokud to jen trochu půjde, ale to v konečném důsledku není v zájmu nikoho.
I ten zaměstnavatel nebo jeho blízcí se může dostat do situace, že mu bude dlužit řidič s minimálkou a dietama na který mu nikdo nesáhne.
20.11.2017 / 13:20
Takže jestli tuto diskusi dobře chápu tak pokud si nechám dát minimální plat případně zkrácený úvazek + ostatní vyplácet v dietách například na učet. Případně veškerou práci budu provádět na dohodu tak se exekutor nechytá?
20.11.2017 / 13:36
Myslel jsem ten účet někoho jiného.
20.11.2017 / 22:06
AKM: Mělo by to tak být. Kolegové to řeší tak že si jejich známý pro ně založí účet na své jméno, a jim dá od něj kartu do bankomatu, a nenechá je jít do mínusu. Všichni jsou pak spokojeni (kromě exekutora).
20.11.2017 / 23:33
Nejlepe v Cesku nic nehalsit,kdyz jdete do Nemecka,ale pak druha vec,uz se do Ceska radeji nevracet. urcite ne pracovat nebo tak.
21.11.2017 / 10:26
A co má nízký plat řidiče spojenýho s exekucí? Nadělal sis dluhy tak je taky zaplať.
21.11.2017 / 21:26
Pro: dynycz . máš pravdu dluhy se musí splácet. Bohužel, dopravci, kteří vyplatí poctivou mzdu přijdou o řidiče. Každý zadlužený řidič hledá firmu, co mu napíše minimální mzdu. Chudák pak matka samoživitelka. Tohle je špatná kontrola dopravců, ze strany státní správy. Není možné aby řidič, který běžně má 25 -30 čistého platil na výživném 2500,- Kč . Za co má ta matka žít ???
21.11.2017 / 21:40
Na jednu stranu tady brečíte že jezdíte za min. základ a hned se dočtu, že firma která platí nemá řidiče. Tomu nerozumím, to všichni dluží? Radši mám vše na pásce a nikde nedlužím, budu bohatej důchodce, přijdu do banky pro hypotéku-no problém.
22.11.2017 / 13:49
dynycz - Máš pravdu že dluhy se mají splácet , ale pokud ti exekutor udělá z dluhu 50000,- částku větší než dva miliony tak bych chtěl vidět tebe. Mě dluhy vznikly z dřívějšího podnikání kdy jsem nedostal zaplaceno a nemohl jsem zaplatit dál. Bohužel dluhy z podnikání nejdou řešit ani osobním bankrotem. Takže to placám jak se dá . To víš že bych byl radši bez dluhů - exekucí.
22.11.2017 / 14:00
AKM - rád čtu co píšeš protože je jasné, že jsi zrovna příkladem toho, že abys nějak slušně vyžil nezbývá ti než si nechat platit zaručenou mzdu a z toho ať si exekutor vezme co může a z diet, který ušetříš můžeš normálně žít. Což jak píšu dříve je právě to špatně, protože tvůj plat by měl být cca to co máš nyní i s dietama a k tomu ty diety a bylo by to fér vůči všem. Ani tak by si nestrádal a tvoje dluhy by se umořovali tempem 240.000,- za rok. Kdežto v současný situaci se jich nezbavíš ani v důchodu.
22.11.2017 / 17:20
Mnoho lidí z podobných důvodů přijímá nějakou částku jako výplatu a něco do obálky, nebo v dietách. Dokonce jsou někteří přesvědčeni, že jim exekutor může vzít celou mzdu, krom životního minima.
Je to samozřejmě hloupost.
Kvůli svojí nevědomosti pak dřou za almužny a jejich sociální jistoty jsou na nule. Nezadržitelně se blíží k minimálnímu důchodu a někteří dokonce ke stáří bez domova.
Chápu i to, že se o své situaci stydí mluvit a utápějí se v myšlenkách, že je bezvýchodná a řešení už nehledají.
Řešení existuje. Ovšem nenajdou ho s lidmi v obdobné situaci při sklenici dalšího piva. Ani není reálné, že se jejich situace otočí během několika týdnů.
Proč si to myslím?
Kdysi jsem byl v obdobné situaci. Chlastal a trucoval…
Exekutor je jen soukromá osoba, která nemusí mít právní vzdělání, ani trestnou bezúhonnost. Bohužel to může být daleko větší dlužník než ty sám. Jen ho zatím neusvědčili, protože je daleko vychcanější a umí se v zákonech otáčet.
Kdo chce, může třeba zauvažovat:
Co je opravdový dluh o kterém rozhodnul soud a komu ho máš zaplatit.
Zda jsou všechny takzvané náležitosti a požadavky exekutora oprávněné.
Kdo se nebrání ničemu, co exekutor požaduje, je na tom stejně jako řidič, který pracuje bez výplaty všech odpracovaných hodin, příplatků a cestovních náhrad řádně dle zákonů.
22.11.2017 / 18:55
Dlužníci jsou největší zlo v autodopravě. Zrovna měním zaměstnavatele a při pohovoru jsem chtěl vše na pásku a aspoň trošku slušný základ. Odpověď zněla "no to já nevím musím se zeptat účetní, nikdo to takhle nechce"
Tak kde to jsme?
Někdo tady psal, že má dluhy z podnikání a exekutor mu to navýšil na nesmysl. No a co? Kdyby jsi zaplatil včas, nebo nezačínal podnikat s holím zadkem, tak se ti to nestalo.
22.11.2017 / 19:28
Pro :wenca máš pravdu. Kdyby si založil s.r.o. a nepodnikal na svoje IČO , tak je jen zaměstnanec firmy a jednatel . Všechno si převede jinam a na firmu vyhlásí ze zákona insolvenci. Když to bude dělat dobře, tak mu nikdo neprokáže úmysl. Jako jednatel společnosti si může založit další. Minimálně 50% věřitelů nestačí včas přihlásit pohledávku. Soudy se potáhnou roky. Tohle je normální takhle se podniká. Co není proti zákonné se může. Na tom je to všechno postavené . Jednateli společnosti se musí prokázat úmysl . To, že špatně vyhodnotil situaci a nakoupil nevýhodně je jen otázka podnikání. Každý podnikatel musí počítat s tím, že mu někdo nezaplatí to je jen a jen jeho riziko . Proto taky má řádově v desítkách tisíc více peněz. Ty firmy si můžeš zakládat pořád dokola. Prostě je to jen o tom, že vybereš peníze přepravu od zákazníka a najmeš si dopravce kterému nezaplatíš. Musí to být ale začínající dopravce, který pojede pod ceny normálních spedic. Bude si myslet, jak je to super na začátek podnikání a v ten správný moment nedostane zaplaceno. Dobrý co ... Věř mi, že taky bude mít řidiče co vyplácí na ruku a neodvádí daně. Když na něj pošleš kontrolu, tak se nic nebude dít . Prostě jim řekne, že neplatí a platit nebude, protože pro špatný podnikatelský záměr mu firma nevydělává. Zaměstnanci přejdou na pracák, jak jednoduché co ? To si ale už jednatel společnosti založí další firmu.
22.11.2017 / 20:11
Nevim, nevim, ale z 50000 udělat dluh přes 2 míče? To jsi to asi dlouho neřešil a takhle to dopadne. Ale takových je asi hodně.
22.11.2017 / 20:40
Pro : dynycz. To jsou právě ti zaměstnanci, co ostatním řidičům ve firmě podseknou nohy. Zatím co se zaměstnanci dožadují poctivé mzdy a taky poctivě pracují, tak přijde někdo do firmy, co se vlastní vinou dostal do finančních problémů a jde hlava nehlava po všem. Přistoupí za cenu lepšího zisku i to, že mu bude něco zaměstnavatel vyplácet mimo účet. To, že tak píši je už ze zkušenosti . Když se tito lidé, co mají exekuce rozepíší či rozpovídají, je vždy patrné, že dluhy jim vznikly jen díky jejich nedbalostí. Půjčky na vánoční dárky, dovolené neplacení pohledávek za energie či za pokutu od Policie ČR. Tyto zaměstnanci jsou velice oblíbení u menších firem. Ve skutečnosti jsou to paka... bohužel jsou hvězdy pro dispečera.
22.11.2017 / 23:28
dynycz, trailor: bohužel náš právní systém myslí i na ochranu svých občanů. Jmenuje se to FIKTIVNI DORUCENI!! To je věc. To Ti někdo pošle dopis jako fiktivní doručení, ty jsi venku. Za měsíc se vrátíš, a najdeš ve schránce akorát výzvu, že si máš ten dopis vyzvednout. Za prvý ho tam najdeš ve tři odpoledne v sobotu / pošta zavřeno /, a za druhý už je termín stejně týden propadlý. Jenomže podle tohohle zákona se bere jako doručený, ty jsi na něj nereagoval, a tudíž je to platné. Skvělá věc. Teď se kvůli tomu soudím o svůj byt už půl roku.
23.11.2017 / 18:25
Jestli se o to soudíš, tak bys měl vědět, že fiktivní doručení platí jen, pokud ho nevyvrátíš žalobou.
Takže to jen zbytečně dramatizuješ.
Ale můžeš sem napsat tvoji lepší představu jak to udělat.
Kdysi tohle neplatilo tak kdejaký hajzl si udělal s poctivého člověka útěrku, protože mu úřady, ani policie nebyla schopna nikdy nic doručit.
Určitě existují i lepší způsoby. Jen si nesmíte pouze zbytečně stěžovat na fórech, ale udělat něco proto, aby v politice byli lidé, kteří mají snahu prosadit lepší způsoby.
Případně abyste udělali něco pro to, aby vaše zájmy někdo prosazoval.
Lehce se to kritizuje, když sami jen sedíte za volantem a držíte huby i krok.
Vždyť sami píšete, že jste pro své zaměstnavatele jen čísla a onuce. Tak co byste chtěli od státu, když ho ojebáváte a přitom svému zaměstnavateli necháváte v kapse vaše mzdy i odvody z odpracovaných hodin?
Proč si své peníze od zaměstnavatele nevezmete a neinvestujete třeba do organizace, která by vás chránila?:
27.11.2017 / 21:10
dami0001 sice to není to oč tu běží, ale trochu souvisí.
Jezdí-li někdo ven takže je k zastižení jen o víkendech kdy si poštu nelze vyzvednout, tak by si to měl zařídit právě proto aby se mu tohle nestalo, protože teoreticky stačí někdo šikovnej kdo si to vyčíhne a máš zaděláno na průser, třeba datová schránka to je vynález! Každej orgán, včetně exekutora, je povinný ti doručovat do ní.
A nemusíš řešit poštu a složitě prokazovat, že si se nezdržoval v místě bydliště.
Na návrh účastníka rozhodne odesílající soud, že doručení je neúčinné, pokud se účastník nebo jeho zástupce nemohl z omluvitelného důvodu s písemností seznámit.
Návrh je třeba podat do 15 dnů ode dne, kdy se s doručovanou písemností seznámil nebo mohl seznámit. V návrhu musí být vedle obecných náležitostí (§ 42 odst. 4) uveden den, kdy se účastník s doručovanou písemností seznámil nebo mohl seznámit, a označení důkazů, jimiž má být včasnost a důvodnost návrhu prokázána.
08.01.2018 / 14:45
No rozhodně nemíním platit zbohatnutí exekutorské mafii a podobným šmejdům. Doufám že se povede novelizace zákona o oddlužení. Pokud by jsme měli tyto zákony podobné jako v Německu.
10.03.2018 / 07:36
Všem co mají exekuce doporučuji tento článek si uschovat a bylo by dobré hodit sem spis zn od NS, protože tohle je predecens a když by měl nějaký soud 1 či 2 stupně opět problém s tím, zda li lze diety exekučně postihnout, stačí v odvolání poukázat na tento precedens s uvedením sp.zn rozhodnutí NS a soudci jsou povinni se tímto řídit.
03.04.2019 / 03:12
Vždyť to číslo spisu je hned na začátku 21 Cdo 3774/2013 Datum rozhodnutí: 10.04.2014