14.01.2017 / 16:35
aetr sem zmatenej
chci se zeptat za 24 hodin mužu jet 9 hodin 2x tydně mužu jet 10. Po 4,5 hodinach 45 minut muzu rozdelit na 15 a 30 ale ten vykon vykon je ze jedu 9 + 3 hodiny mam na vykladku je to tak ? začínam a mam v tom gulaš tak se chci zeptat vas
14.01.2017 / 17:25
tak tohle zatím dávám :-) ale už jsem narazil i na týdenní pauzy atd :D náramná sranda a to si k tomu ještě připočti 3 hodinovou pauzu :-) ta ti taky udělá guláš :-)
14.01.2017 / 17:26
výkon máš jinak 15 hodin a 9 hodin z toho výkonu má jízda samotná :-)
14.01.2017 / 18:14
jakub223: nezlob se na mě, ale tohle už je vyloženě lenost. Dej si to do vyhledávače, a jestli to nepochopíš ani z těch odkazů, tak za to nelez. V lepším případě dostaneš hodně mastnou pokutu, v tom horším basu, a v tom nejhorším....už se nikdy nic nenapíšeš.
14.01.2017 / 18:16
Dobrý podvečer Jakube 223.
"Startovní guláš" se dá pochopit.. :-)
Zkuste pohledat tady na foru,kapitoly které potřebujete,určitě najdete.
Za sebe bych VELMI POZORNĚ sledoval nick LIPOSA-píše přesně a srozumitelně.. :-)Ale je to jen můj názor..
A neříkám,že ostatní nic neznají-někdo další určitě poradí-snad budou rady pro dobro věci.......
At se daří!!!! :-)
14.01.2017 / 19:14
No tak dami0001, neblbni a nestraš tady nováčky až tak do plnejch....
I když máš pravdu, že dneska vlezou na velký auto aniž by pořádně znali české předpisy, o zahraničních v různých státech raději nemluvím a 561ka je pro ně nějaké neznámé numero. Dost dobře kolikrát nechápu, jak se k těm papírům včetně profesáku dopracovali?!?
16.01.2017 / 10:50
Jsem též nováček na C+E. Jak dnes funguje školení profesáku to radši psát nebudu. No spíše, to takhle funguje tady u nás na Severu Čech. Už jsem to jednou psal a byl sem skoro za to ukamenován že podporuji zlodějské autoškoly atd...... Jen dle mých představ to byl šok. Nic nám k AETRu a ani k 561 nevysvětlily.. Je to smutný.
16.01.2017 / 15:33
pro JohnyR:
Jasně chápu, že to vždy nemusí být jen v novém řidiči/ce. Ale do prdele, jestliže chci odvádět jakoukoli práci alespoň v "nějaké kvalitě", tak o tom musím něco vědět. A je úplně jedno jestli mám montovat atomové reaktory, řídit 40tunové auto po světě nebo zametat chodníky...i ten obecní počišťovač se musí naučit jak držet koště a že zametat listí proti větru nemá smysl... A jestliže mě to nenaučí/nevyškolí na místech k tomu určených, tak se to holt musím doučit sám!
PS: Uvedu příklad: Kdysi jsem dostal na boudu na záuku novou holku. Dělali jsme snad druhou devítku, ona paní už byla usalašená nahoře a něco si četla... a já jí ze srandy říkám..."ukaž mi co čteš, povím Ti kdo jsi"...otočila to ke mě vazbou a mě málem vypadly bulvy... Zákon č. 561/2006 sb. Holt chtěla posléze jezdit sama a "měla zájem". A pak když jsme jeli, tak se ptala na věci který jí třeba nebyly úplně jasný nebo se jako takové stávají jasnými až na konkrétní situaci.
A o tom to přeci vše je...;-)
16.01.2017 / 17:02
keduler
Nic mi není do vašich žabomyších válek,ale jestli si ta holčina četla Zakon č.561/2006,tak jsi to asi špatně přečetl,protože takový zákon není,jenom Vyhláška č.561/2006 Sb. O stanovení seznamu aglomerací pro účely hodnocení a snižování hluku.Ale možná koumala,jaký lepší tlumič výfuku namontovat.
To,co myslíš ty,je asi NAŘÍZENÍ (ES) č.561/2006 o harmonizaci některých předpisů v sociální oblasti,týkající se silniční dopravy.
Opsal jsem schválně celý název,aby si to mohli najít i ti,které to v autoškole nenaučili,i když si to zaplatili a věděli,co mají hledat.
A jenom jako perličku bych uvedl,že mně stačilo absolvovat jenom 35h dorovnávací školení,určitě víš proč,ale i tak jsme tam ohledně obsluhy tacho měli výuku cca 6h..
Ale to bylo v D,možná tady mají jiné předpisy,ale spíš se kloním k názoru,že to berou poctivěji.
16.01.2017 / 17:21
Keduler: Ano doučuji se doma. Vždy když mě něco napadne, buďto si odpověď najdu na netu,nebo se poptám známých co jezdí delší dobu. NV 561/2006 sem našel na netu , tak sem si to stáhl a čtu. Zkusím vám sem hodit odkaz, pro schválení. Tam kam budu nastupovat, budu nějakou dobu v zácviku s řidiči kteří by my měli vysvětlit co a jak. Samozřejmě se chci vyhnout likvidačních pokut v zahraničí. Proto samo studium. Omlouvám se , že sem to pro některé nenapsal ihned v prvním příspěvku. ????
18.01.2017 / 21:08
Jakub 223...Po 1000prve...
Nenech se znervoznovat a mast...A zapomen na nejaky "vykon"..!!!!
Kolik smis behem 24 hod cyklu jet vis...a jak mas delat pauzy pri jizde taky vis... Tak to dodrzuj a na nejaky VYKON se vyser... Co je porad sloziteho na tom, ze pote, co zahajis denni cyklus, muzes behem naslednych 24 hod jet max. 9 (10) hod...a mit NEJPOZDEJI do uplynuti techto naslednych 24 hod splnenou denni pauzu ve variantach 9 nebo 11 nebo 9+3 hod...
Ve zbyvajicim case si klidne muzes nakladat, vykladat, nebo se dloubat v nose... Tedy, co se tyka 561 a tachografu... Pak jsou tu pracovne pravni predpisy, ale to je v 90% situaci probl zamestnavatele...ne tvuj...A tim se ted zatezovat nemusis...
19.01.2017 / 18:36
JohnyR: ano tím jsi měl začít. Pro některé jsi to nenapsal hned v prvním příspěvku. Narážku jsem pochopil:-).4.5 hodiny je svatých. Potom 45 minut min. taky. Pauza 9 nebo 11 hod nezkracovat. Varianta 3 plus 9 se občas používá, když trvá dlouho nakládka, a ty už máš tzv. devítky vyplácané. Ale to jsou počty, kombinování. Ono totiž až zjistíš, jak zkombinovat jízdu, otevírací dobu nakládky, vykládky, zákazy jízd, pauzy, a přitom nepřekročit výkon, tak už budeš možná v důchodu. No ty možná ne, ale já teda určitě, protože s tím dodneška bojuju.
19.01.2017 / 19:30
dami0001: Díky, :) nebylo to na nikoho myšleno zle :) Sme jen lidi. Snad tu není nikdo nadčlověk. Sice je mi teprv 30,ale když sem koukal na to kombinování atd... byl sem zmatenej. Takže jak si psal 4.5h/45min/4.5 a konec.. Maximálně pak ještě po pauze 1hod.. Alespoň než to trochu pochopím. Snad budu mít dobrého kolegu na zácvik a trošičku pomůže. Každej si myslí jak to řidiči nemají lehký,ale tohle by si měl asi vyzkoušet každej( počítání výkonu atd...) Ted čekám z jiných stran kritiku a jiné,ale bohužel NIKDO zkušenej z nebe nespadl.
19.01.2017 / 23:18
JohnyR
Jenom bych si dovolil upřesnit,že časy jsou:jízda 4,5h MAXIMUM,přestávka 45minut MINIMUM a pokud pojedeš 3h a uděláš 1h pauzu,nikdo tě nezastřelí,takže klidně můžeš jet 3x3h,2x1h pauzu a ještě ti zůstane 2h na oběd,aby jsi do 24h(nemyslím půlnoc) stihnul udělat 11h pauzu.A pokud uděláš pauzu 10:59h,počítá se ti jako zkrácená.
20.01.2017 / 08:45
D/r/iver. Děkuji. Jsem moc rád za každé info. Jistě se občas dostanu do situace kde si nebudu tolik jistej, tak se obrátím k někomu pro radu. Bohužel to začáteční školení profesáku je dnes víceméně samostudium ve vícero autoškol i v jiných krajích co sem se doslechl. Je to smutný že to nikdo nehlídá. Pak nový řidiči mají v tom hokej. Ale díky za každé vysvětlení ;-)
20.01.2017 / 09:59
neboj, on si tachograf umí říct o pauzu....
23.01.2017 / 21:17
D/r/iver: za předpokladu, že pojedu Praha - Murcia, tak souhlas. Ale jak oba víme, tak je to proložené nakládkami, vykládkami, blbým místem na parkování a ostatními velmi příjemnými faktory. Ale kluk má snahu se ptát, kupodivu nenaráží na " chytré ", takže budiž mu přáno.
JohnyR: pochopil jsi to zcela dobře. Chytrej kluk, Tebe se nebudu bát potkat na silnici.
23.01.2017 / 21:23
JohnyR: někdy se taky pauza řeší tak, že ujedeš nějakou dobu, pak nakládáš. Na tachografu naskočí postýlka, a ty to vykazuješ jako pauzu, a hned po nakládce můžeš jet plných 4.5 hodiny. Má to někdy nevýhodu, když po výjezdu z fabriky chce policie vidět papíry, a udělá kontrolu. Pak to zjistí, a je flastr. Měl jsem kolegu, který na tachografu mačkal tzv. jinou činnost při tankování. Nevím jestli se to má dělat, ale odpočinek to není. To je pravda.
25.01.2017 / 13:23
základní pravidla nař. 561/2006
-po 4,5 hod jízdy musíš udělat pauzu min 45 min. (lze ji rozdělit na min 15 min a pak min 30 min, např jedu 1,5hod pak dám 15 min pauzu jedu 3 hod a udělám 30 min pauzu) - NE obráceně!!!
-za plovoucí den(24hod) smíš řídit max 9 hod, 2x v týdnu(rozuměj mezi 2 týdenními odpočinky) můžeš řídit 10hod.
-během jednoho týdne smíš řídit max. 56 hod a doba řízení ve dvou po sobě následujících týdnech nesmí přesáhnout 90 hod.
-každých 24 hod musíš mít denní dobu odpočinku min 11 hod. Lze ji zkrátit na min 9 hod a to max. 3x za týden
-výkonem se rozumí doba řízení+výkládky a nakládky+bezpečnostní přestávky... Takže výkon můžeš mít max 13 hod denně a pak následuje 11 hodin denní odpočinek. Nebo 3x za týden celkový výkon 15 hod a denní odpočinek zkrácený na 9 hod. samozřejmě s tím, že platí pravidlo o max. době řízení popsané výše. Takže klidně můžeš řídit 9 hod pak udělat 11hod denní odpočinek. PO skončení těch 11 hod odpočinku ti znovu začíná nový časový úsek 24 hod(plovoucí den), takže zase můžeš řídit 9(10) hod.
-Nejpozději po 6-ti denní dobách řízení musíš nastoupit týdenní odpočinek min 45 hod. Ten lze zkrátit na min 24 hod. Je ale nutné ho dorovnat před koncem třetího týdne následujícího po dotyčném týdnu.
-doba strávená doprovázením auta na trajektu se bere jako běžná denní doba odpočinku. Řidič ale musí mít k dispozici postel nebo lehátko.
25.01.2017 / 15:33
Michal82:
Ty jo, jednička s hvězdičkou za vysvětlení. Jasné stručné a k věci. Za všechny ,,zelenáče,, tady na webu: Dík moc
25.01.2017 / 19:28
Michal82
Dovolil bych si doplnit,že při provozu s více řidiči má ,,plovoucí den" délku 30h..
Týdenní doba odpočinku musí začít nejpozději:
• - po uplynutí šesti 24hodinových časových úseků od skončení
předchozí týdenní doby odpočinku
• - po vyčerpání maximální týdenní doby řízení 56 hod.
• Řidič smí trávit denní dobu odpočinku nebo zkrácenou týdenní
dobu odpočinku mimo místo obvyklého odstavení vozidla v
zaparkovaném vozidle, je-li vybaveno lehátkem pro každého
řidiče (Běžnou týdenní dobu odpočinku trávit ve vozidle nelze !)
• Každá doba odpočinku vybraná náhradou za zkrácení týdenní
doby odpočinku musí bezprostředně navazovat na jinou dobu
odpočinku trvající nejméně 9 hodin.
25.01.2017 / 19:33
• ! Při přepravách pouze v rámci EU
se aplikuje nařízení (ES) č.
561/2006, tj. řidič předkládá
záznamy z běžného dne a
předchozích 28 kalendářních dnů
• ! Při přepravách mimo EU se
aplikuje dohoda AETR, tj. řidič
předkládá záznamy za běžný týden
a poslední den týdne
předcházejícího, kdy řídil
25.01.2017 / 19:47
Odpovědnost dopravce
• Dopravce odpovídá za porušení, kterých se dopustí jeho řidiči, a to i tehdy, pokud k tomuto
porušení došlo na území jiného členského státu nebo třetí země.
• Členské státy EU však mohou zvážit jakýkoli důkaz, že dopravce nelze důvodně považovat za
odpovědného za porušení, ke kterému došlo.
• Dopravce nesmí odměňovat řidiče, jež zaměstnává nebo jejichž služeb využívá, a to ani
prémiovým zvýhodněním nebo příplatky, za ujetou vzdálenost nebo objem přepravovaného
zboží, pokud by tyto odměny mohly vést k ohrožení bezpečnosti silničního provozu nebo by
podněcovaly k porušování Nařízení č. 561/2006 (sociální předpisy).
• Dopravce organizuje práci řidičů tak, aby mohli dodržovat Narízení č. 561/2006 a č. 3821/85.
• Dopravce je povinen své řidiče náležitě poučit a provádět pravidelné kontroly dodržování
daných nařízení.
• Pokud dopravce zjistí, že nařízení nejsou dodržována, musí tomu neprodleně učinit přítrž a
zajistit, aby se to nemohlo opakovat, například změnou pracovní doby a dopravních cest.