05.04.2017 / 23:37
10 h jízda
nazdar kolegové, rychlá otázka, doufám že dostanu rychlou odověď.... byli jsme na školení a tam nám týpek říkal že je rozdíl mezi zkracováním denní doby odpočinku na 9 hodin(3x) a prodlužováním denní doby řízení na 10 hodin(2x), protože jedno z toho je navázáno na týden(po-ne) a druhé z toho se může dělat vždy mezi dvěma týdenními dobami odpočinku takže i vícekrát týdně.. jenom si nemohu vzpomenout co je co... kdo to ví tak mi prosím napište rychlou odpoved, díky...
06.04.2017 / 11:41
Článek 6
1. Denní doba řízení nesmí přesáhnout 9 hodin.
Nejvýše dvakrát za týden může být prodloužena na 10 hodin.
a tady co znamená týden...
i) „týdnem“ období mezi 00.00 hodin v pondělí a 24.00 hodin v neděli;
4. Mezi dvěma týdenními dobami odpočinku smí mít řidič nanejvýš tři zkrácené denní doby odpočinku.
Stačí si přečíst nařízení 561/2006 ES a hned budeš v obraze. Doporučuji všem co chtějí řídit vozidla nad 3,5t.
06.04.2017 / 11:44
Einstein by to nevymyslel líp, školitel měl nejspíš pravdu.
06.04.2017 / 13:24
Ještě doplním.
To prodloužené řízení na 10 hod.zkrácená doba odpočinku na 9h. a prodloužený výkon na 15 hodin. není pro řidiče povinnost, jak si často dispo a dopravci myslí, ale jenom možnost pracovat déle či si zkrátit dobu odpočinku. Tedy jde o to, jak se řidič na to cítí a je schopen a ochoten na to přistoupit.
Jinak pro řidiče platí vše v základním režimu, dle nařízení 561/2006 ES
08.04.2017 / 00:48
já jsem si to pak taky našel že jsou tím myšlený 9 hod pauzy, kterých teoreticky můžeš dělat víc... já jsem dělal ve středu 24 hodin pauzu a nemohl jsem si tak narychlo vzpomenout co se mi obnovilo protože třeba zkrácenou týdení dobu odočinku jsem dělal tak jednou, takže v týhle šou co se jí v inzerátech vetšinou říká " dodržování ale i využívání 561" nejsem až tak honěnej.... chválabohu..... jinak dýky za odověď...
08.04.2017 / 09:07
Jeď bezpečně,
Doplním, že pro řidiče je zavazující pracovní doba předem určena zaměstnavatelem dle §84 ZP. Nikoliv 561. Ta pouze umožňuje některé výjimky, aby řidič mohl reagovat na situaci v silničním provozu, protože auto nelze vypnout s fajrontem, podobně jako soustruh ve fabrice.
Pokud zaměstnavatel předem neurčil rozvrh směn, nelze předpokládat, že řidič má povinnost automaticky pracovat 13 až 15 hodin denně. Ve skutečnosti opravdu zaměstnavatelé předpokládají, že využívat maximálně 561 je povinnost řidiče. Ovšem je to hloupost bez opory v zákonu.
Rozhodnutí prodloužit směnu, jízdu. Nebo zkrátit přestávku mezi směnami závisí jen na rozhodnutí řidiče, jak jsi správně napsal.
Proto také kontrolní orgány posuzují překročení 561 za hrubé porušení, i pokud jde o zanedbatelný časový úsek. Řidič totiž překračuje hranici nad maximální rámec, i když měl možnost směnu ukončit v maximálně 12 hodinové směně.
Pokud ti zaměstnavatel dá předem rozpis směn, který počítá s 13 až 15 hodinovými směnami denně, můžeš se obrátit na kontrolní orgány kvůli porušení bezpečnostních předpisů zaměstnavatelem. Odmítnutí takového rozvrhu směn, nemůže být považováno za porušení pracovní kázně.
21.04.2017 / 18:54
Prosím o odpověď. V týdnu,třeba v pondělí a ve středu vyčerpám vě desítky na jízdu. Od pátku mám volno a chci vyjíždět v neděli ve 22,00 hod.Můžu mít deset hodin jízdy?
21.04.2017 / 19:13
můj názor....
prodloužení na 10hod. je možné dvakrát týdně.
i) „týdnem“ období mezi 00.00 hodin v pondělí a 24.00
hodin v neděli;
nemůžeš.
21.04.2017 / 19:18
Otázka ale je, jestli se taková doba počítá již zahájením jízdy, nebo až samotné prodloužení na konci jízdy, které je už v novém týdnu.
Pak asi můžeš a ted babo rad...že?
21.04.2017 / 19:52
Je to dilema.Už jsem se ptal víc lidí a nikdo jednoznačně neodpověděl.Kloní se spíš k devítce jako ty ale z čeho to vyplývá...to nikdo jasně nedoložil.?
21.04.2017 / 20:03
Teda-kloní se k devítce.-přesněji,říkají "radši jeď jen devítku"
22.04.2017 / 04:03
Ja bych radeji nejezdil vubec
22.04.2017 / 16:04
Tak jsem na cizím fóru vyčetl že desítka z neděle na pondělí se může jet,že prý to softver jako chybu nevyhodnocuje.Ale také se o tom dohadují.
22.04.2017 / 19:24
To je radost tam jezdit
23.04.2017 / 08:16
Ja doted nerozumim tomu,ze tyden je od 0:00 pondeli go 24:00 nedele,ale prece,kdyz si udelam 45 hodin treba ve stredu a ve ctvrtek,tak nasledujicich 7 dni,tj. od patku do ctvrtka, bych mel brat jako muj novy tyden. Ja nastesti jezdim pondeli-patek,vikend volno a vubec to resit nemusim,ale kdybych jezdil takto,tak jem z toho jelen,protoze ten "tyden" co je v zakone, tam nedava smysl. Ale spis se klonim k tomu,ze to neumi nikdo vysvetlit,ani ucitel poradne. Kazdej to muze chapat jinak,hlavne v praxi bych se chtel zeptat navic veci,nez v lavici.
23.04.2017 / 08:19
Vsadim se,ze tyden po-ne a tyden pred a po tydenni pauze,ze tohle je rozdil,nevi 99 procent ridicu,i kdyz rikaji,ze to vi. Kazdej vam rekne jen,ja bych rekl,ale to znamena,nevedet nic.
23.04.2017 / 20:57
Stačí si přečíst nařízení 561.
týdenní doba odpočinku nemá vztažnost k týdnu dle definice 561.
Ale k týdnu dle definice tohoto nařízení se vztahuje třeba týdenní doba řízení.
l) „týdenní dobou řízení“ celková doba řízení během
jednoho týdne;
Zde je jasně uvedeno, že je to doba během jednoho týdne.
Stejně tak se pohlíží rozdílně na prodloužení denních do řízení, jak už bylo uvedeno dříve a zkrácení denních dob odpočinku. Ty nemají vztažnost k "týdnu" ale k týdenním dobám odpočinku, kde může být krácen denní odpočinek třikrát.
24.07.2017 / 16:08
Ahoj,tak dnes jsem se dozvedel novinku,ze mi lezly oci z dulku. Nevim jestli se to da primo zaradit do tohoto tematu,ale vedeli jste ze jina prace (kladivka) a doba jizdy se oboji pocita do doby jizdy za cely den ? Priklad: Pokud si rano nastavim kladivka,cimz jsem zacal pracovni dobu a udelam kontrolu vozidla pred jizdou,rekneme necham je tam 10 minut,tak maximalni doba rizeni uz muze byt ne 10 hodin,ale kvuli tomuto uz jen 9:50 v tom zapocatem vykonu. Chtel jsem vedet od nekoho z vas,kdo s tim ma zkusenost,jestli je to opravdu tak. Kazdopadne,dnes mi to tloukli do hlavy a jeste jsem se nekolikrat zeptal a je to tak. Potom mi ale nejde do hlavy,k cemu je pri 15 hodinovem vykonu tech zbyvajicich 5 hodin. Kazdopadne uz tam musite dat jen postel,abyste mohli udelat 15ku. Takze 15ku udelate prakticky pouze po dlouhych pauzach. Kladivkama moc ne. A pokud jsem to tak dobre pochopil,tak pokud budete nekde stat 10 hodin s kladivkama,tak uz ten den ani nemuzete jet. Zeptam se jich jeste dnes,ale chtel jsem slyset nazor jinych. Rikali mi to teda Nemci,ale pokud maji pravdu,tak moc rozdil v jinych statech asi nebude. Pak se jeste nabizi otazka,jestli muzu v kuse stat 10 hodin s kladivkama,nebo tam musi byt pauza po 4,5 hodinach. Jeste se preptam.
24.07.2017 / 17:26
Bez sarkazmu,je to stejne jako tady,a jen se divim,kdyz vsem davas rady a nevis to zakladni.Ja si to pamatuju,i kdyz uz tam 8 let nejezdim
24.07.2017 / 19:32
němci už mají trochu začernalé mozky a toto bude asi zářným příkladem. Já myslím, že takovou kravinu nemá asi smysl rozebírat.
24.07.2017 / 20:34
Pan Marek to spatne pochopil.Nesnizuje se ti celkova doba jizdy,ale muzes mit jizdu napr. 8hod max,ale kdyz mam pred zacatkem V.I nebo 30 min nakladku,uz nemuzu v kuse 8 hod,ale jen 7.30h a pauza
24.07.2017 / 23:47
Martinku,ty jsi to nevedel,dokud jsem to tu nenapsal a uz zacinas machrovat :D
Krucipisek,ja rozdavam rozumy o tom,o cem neco vim. A co nevim,tak se ptam. Napriklad ted :) Ale vas dvou brachu jsem se zrovna teda vubec neptal :)
25.07.2017 / 04:29
No diskutovat s tebou nebudu,a vedel jsem to uz davno od kolegi,co za to dostal pokutu,a kdyz to vim,tak se tady na to nebudu ptat.Ja sam to nikdy nezjistoval,protoze me to nezajimalo.Jezdil jsem na dve,nebo bez,abych nemusel stat nekde na parkovisti s dementama jak ty.A me se na nic neptej.Ale je videt,ze teda fakt tam daji ridicak kazdy trubce,jako jsi ty,ktery nechape ani to zakladni.Cau Marecku,mej se
30.12.2017 / 21:24
Čauky kolegové.. nezlobte se,mám tedy asi trapný dotaz ale ani tady jsem to nenašla a zajímá mě to.. jdem teď jezdit s přítelem do dvojky,je pevně daný výkon 21h a jízda 18,nebo si ve dvojce můžete taky prodloužit volant u jednoho na 10h ?
30.12.2017 / 21:53
Prodloužit můžete oba stejně jako v jednom. Nařízení 561/2006 nezná nic jako výkon či pevný výkon a podobný nesmysly. Čerpej raději přímo z toho nařízení.
31.12.2017 / 00:40
10 hodin kladívek a už nemůžu jet. Ty vole Marečku už to nehul nebo se nauč německy nebo jakkoliv kde jezdíš. Nemůžu sice jet 5 hodin bo 15 hodin výkonu je max ale můžu jet v klidu 4.5 hodiny a denní pauza. Začínám si myslet že jsi si tohle forum spletl s forem hráčů Truck Simulátoru.
31.12.2017 / 00:45
Marečku ty šuline,po 10 hodinách kladívek si už můžeš dát co chceš protože už jsi porušil zákoník práce. AETR nezná, 561 nezná,zákoník práce nezná ale furt tu bude psát moudra. V jakém levelu už jsi v tom simulátoru?
31.12.2017 / 11:09
Pánové,nic mi do vašich žabo-myších válek není,ale nemohli by jste aspon na svátky zakopat válečnou sekeru a vyhlásit příměří?Jaký má význam vzájemné urážení a napadání??
29.01.2018 / 23:51
Pro dlaha1 úplně jednoduše ty můžeš řídit max 9h denně a když se ti nepovede zaparkovat tak 2krat za týden můžeš prestřelit až do 10h řízení.
30.01.2018 / 02:00
Jedbezpecne to napsal velmi správně dle vyhl.561 denní výkon max.13h+odpočinek min. 11h.ale udělali ústupek když budete spěchat domů můžete udělat jen 9h odpočinek a když nestihnete zaparkovat do 13h výkonu dali vám k dispozici 2h navíc do 15h vykonu 3×týdně.
(-deaktivovaný profil-)
06.10.2018 / 23:10
V pondeli a v utery 10 h jizda, streda 24 h zkracena TDO, ve ctvrtek a v patek 10 h jizda, v sobotu 9 h jizda. Je tu nejake poruseni pravidel?
07.10.2018 / 08:35
MarekN: je to píčovina. jízda je jízda, jiná práce je jiná práce. 561 řiká že smíš v jednom dni řidit max 9 h a dvakrát v týdnu max 10h. Dále říká že před skončením 24 hodinového úseku(plovoucího dne) musíš vyčerpat denní odpočinek v délce minimálně 11 po sobě následujících hodin. Tento můžeš zkrátit 3x mezi 2 TDO na min 9h. Nikde není zmínka o tom že se jiná práce počítá do jízdy. To je píčovina. Jízdu zaznamená TCHG automaticky.
07.10.2018 / 09:13
Pavel11
Asi tě nepotěším,nejbližších 28 dní by sis měl dávat hodně velký pozor,aby jsi nevzbudil svojím počínáním pozornost kontrolních orgánů.Udělat 4 10-ti hodinové jízdy v jednom týdnu,to chce hodně odvahy.Přečti si pořádně,raději několikrát,co napsal krucipísekcipísek hned na začátku.Prodloužená doba jízdy se vztahuje k týdnu,zkrácený denní odpočinek mezi 2 týdenní odpočinky..
(-deaktivovaný profil-)
07.10.2018 / 12:14
Dobre tedy, chapu to tak ze proste nesmis mit vic jak 2x 10 h jizdy v kalendarnim tydnu, ale zkracenych 9h DDO muzes udelat klidne kazdy den v jednom kal. tydnu pokud mezitim udelas 24 h zkracenou TDO, je to tak?
(-deaktivovaný profil-)
07.10.2018 / 13:25
Krucipisek 21.04.17 19:13 Tady myslim ze muze, protoze za nedeli se mu pocitaji jen 2 hodiny jizdy, ne celkovych 10
09.10.2018 / 09:04
Pavel11
Musíš mít strašně hodného šéfa,když ti dovolí dělat v týdnu ZTO a o víkendu ještě běžný TO.A asi ti dispečer řekl,že když v týdnu uděláš 24h pauzu,o víkendu stačí dotočit 21h a počítá se ti to jako běžný TO.Tak tomu moc nevěř,není to pravda.Zkrácený DO můžeš klidně dělat každý den,pokud v tom dni uděláš 3h nepřetržitou pauzu,běžná praxe u rozvážek,třeba pošta,dopoledne udělá rozvoz,3h pauza,udělá svoz a má padla,9h pauza,nemusí kvůli tomu dělat v týdnu 24h pauzu.Tak přeju hodně úspěchů a málo pokut.
(-deaktivovaný profil-)
09.10.2018 / 12:35
Driver: ale prdlajz :D stal jsem proste v tydnu 24 h kvuli nakladce a potom tocil vikend uplne normalne 45 h. To bych disponentovi jen tak nesezral tech 21 h, zas takovej blbec nejsem. Chtel jsem jen co nejrychleji byt doma a 4 desitky tam taky nebyly, jen jsem se ptal jestli by to bylo tak mozne. Diky za tvou starost ale vse mam v cajku ;-)
19.07.2023 / 22:00
Dlouho jsem tu nebyl,ale neda mi to. Treba je tu nekdo novej,kdo to vi. Dotaz je zas slozitejsi.
Jde mi o tydenni pauzy,i kdyz je resit nemusim. Jen ze zvedavosti.
Jedna vec je,jestli muzu udelat 2krat 24 pauzu po sobe jdoucich tydnech. Dalsi vec je,ze jsem nekde slysel,ze do nahrady zkracene pauzy se mize pocitat i jakykoliv cas navic po dennim odpocinku. Treba udelam misto 11hodin 12 a muzu si to odecist pak z nahrady te 24 v tydnu,kterou musim dorovnat. Dalsi vec: kdyz udelam od pondeli 0:00 do soboty 24:00 6tidenni praci,mam nedeli pauzu 24,tak prej kdyz zacnu az v pondeli ve 21:00,tak jsem nic nezkratil a nemusim nic nahrazovat. Protoze jsem tim udelal 45 a i kdyz to zasahuje uz do noveho tydne,tak to pry nevadi. Jestli nekdo o tom neco vi,rad bych se o to s nim podelil. Preferuju nekoho,kdo fakt vi a umi to vysvetlit i jinak,nez pisemny narizeni. Trosku selskym rozumem a nejakym prikladem.
Odpovedi typu: precti si 561 nebo ja bych rekl nebo tusim,to mi je k nicemu. To mi rikaji vsichni,i skolitel a sami vi kulovy. Diky za pripadny uzitecny odpovedi,jen jsem zvedavej kdo odpovi k pochopeni.
23.07.2023 / 19:08
Servus Marku.Dva zkrácené TDO jdou,ale POUZE v mezinárodní dopravě a mimo stát,kde má sídlo zaměstnavatel a také mimo stát,kde má řidič trvalé bydliště-např řidič s trvalým bydlištěm v ČR pracující pro německého dopravce,který jezdí MEZINÁRODKU a chce čerpat dvě po sobě jdoucí ZTDO ve dvou kalendářních týdnech,MŮŽE,ale ne v České republice ani v Německu...A logicky jsou trochu složitější a delší náhrady...2.Jasně,náhradu můžeš připojit i k ZDDO devíti hodin..A poslední-také ano..Každý kalendářní týden musí mít svůj týdenní odpočinek..To jsi splnil,od pondělí 21 hodin Ti začíná nový cyklus 6 krát 24 hodin,po kterém nastupuješ bud na zkrácený nebo běžný týdenní odpočinek.... :-)