VYHLEDÁVAČ
AKTUALITY
Nejnovější fotografie:
Vtip týdne:
Sypač
Náhodné parkoviště:
TOTAL Osterfeld
Uživatelé na chatu:

ANKETA
Do které z těchto zemí jezdíte nejraději?

FORUM
31.10.2017 / 17:53

Povinnosti dopravce

Povinnosti dopravce

Zdravím,
přišel jsem pro rady.

Věc se má asi tak : firma zabývající se koncerty atp. má tři nákladní auta (12t a 19t).
Bohužel nikdo to nemá na starosti.Řidič jsou živnostníci a jsou najímáni na ičo. Tzn auta jezdí třeba jednou týdně.
Firma má živnost i na provoz autodopravy.

nyní otázky

Co je vše potřeba,aby bylo vše legální ?

stahovat tachograf a karty to je asi jasné ?
dále musí mýt řidiči profesní průkaz ? firma si vozí jen své věci
je potřeba nějaký papír o nákladu ?
případně něco dalšího ?

Budu rád za každou informaci,odkaz, klidně i odkaz na nějaké školení které toto řeší.

Zakladatel: vanejo 

Trailor
31.10.2017 / 19:13
Ahoj pro : vanejo. Tak tohle je bramboračka. Ale určitě to rozmotáme a kolegové pomůžou co ?
ad 1) Píšeš, že firma má živnost i na provoz autodopravy.
- zjisti si IČO, a podle toho zjistíš zda má vydanou koncesi na silniční motorovou dopravu. To je živnost koncesovaná a důležité je aby byla provozována nákladním autem nebo soupravou nad 3,5 tuny. Tam je nutná tzv. odborná způsobilost. To je jmenovitě daná osoba, která složila zkoušku. Odpovědnost za vedení společnosti je na jednateli , majiteli ...Zejména osoba odborně způsobilá k provozování nákladní dopravy, ti to odpoví . Je to v náplni školení a testech.
2) dál je to bez informací složité. Není patrné jak se účtuje doprava, zda je pro vlastní potřebu či cizí..???

Trailor
31.10.2017 / 19:27
V případě, že to jako podnikatel - živnostník provozuješ jen pro sebe k zajištění nějaké tvé činnosti , která vede k zajištění tvé podnikatelské živnosti a činnosti spolu s živnostenským listem je bez spousty dalších věcí . Hlavně nebudeš potřebovat tzv. koncesi. Žádný doklad o zboží atd... Tohle budeš muset dost dobře prokázat. Nedej bože, že vyjedeš na západ třeba do Rakouska či Německa. No i Polák ti zamotá hlavu a provětrá tvojí peněženku. OPRAVDU je nutné jestli je to doprava pro tzv. vlastní potřebu. Jinak to taky není žádný problém, ale budeme si psát více .......... a bude to taky dost náročný . No náročný, všichni tady tak jezdíme a co ?

Trailor
31.10.2017 / 19:42
Jinak znám firmu, která jezdila s vlastním jeřábem bez tachografu (nemusí) bez jakéhokoliv dokladu a tahala vlek, na kterém byly silniční panely . Problém nastal až když je někdo práskl, že si za dopravu těch panelů účtuje zvlášť dopravné. Pokuta 50 000,- Kč. Tohle je možná taky ukázka jak obejít tachograf a n. 561. Zejména se tohle dost děje u stavebních firem, které mají vlastní autodopravu. Tu ale pronajímají ....

Trailor
31.10.2017 / 19:46
Ještě se zeptám , ty se ptáš jako zaměstnanec - řidič ? Nebo jako majitel společnosti či někdo, co to má zjistit?
Tohle jsou totiž dost základní věci .

vanejo
31.10.2017 / 20:19
Ahoj děkuji za reakci ičo mám kde zjistím co tam přesně máme ? Mám dojem že tam právě dřív byl člověk co měl nějakou tu koncesi.

2) doprava se účtuje i koncovému zákazníkovi ,ale v podstatě je to jen pro vlastní potřebu: ve zkratce je to že zákazník poptá ozvučení tiskovky a mi mu dodáme lidi materiál (který dovezeme vlastním nákladním autem) ve faktuře je pak většinou a rozepsaná doprava.

A ano občas jezdíme i zahraničí cca 1 x do čvrt roku.

V podstatě se ptám jako řidič a člověk co to chce dát nějakým způsobem dohromady(a dostane tuto agendu na starosti),aby vše bylo v co největší míře legální. Samozřejmě to chce i majitel firmy.

Trailor
31.10.2017 / 20:55
Pro: vanejo. Ty jako zaměstnanec toto neřeš, je to ostuda tvého zaměstnavatele, že ti to nevysvětlí. Musíš přeci mít pracovní smlouvu a náplň práce. Toto přeci neřeší řidiči. Tohle je ze zákona povinnost dopravce - provozovatele vozidla. Tohle je opravdu na školení. Když si účtujete dopravu koncovému zákazníkovy, tak to je jasné. Prostě normální doprava jako všude nad 3,5 t. Prostě převážíš zboží a za dopravu si necháš zaplatit. Tak to je úplně jednoduché. Pracovní smlouva na řidič ,hmotná odpovědnost, školené POZP, školení PO, školení na obsluhu vozidla, zdravotní a na další jako ADR... pak karta řidiče na kontrolu , výpis TR, zdravotní způsobilost, doklad o nákladu, ŘP-C- E-
profesák, načtení karet a tacho,28 -90 . To jen na základ, rozepiš se a bude více ....

vanejo
31.10.2017 / 21:08
Jak jsem psal nejsem zaměstnanec. Jsem najímán. Je to malá firma vycházíme si vstříc proto to chci dát dohromady. Asi i proto že tam jako jediný jsem schopný dělat.

Ani asi ani není problém zaplatit nějaké školení. Ale jaké ? Kde sehnat ? S jakým zaměřením.

Stím účtováním dopravy si zítra ověřím nevím zda to není jen v nějakém paušálu nakonec.

A ne nepřevážím zboží,převážím svůj vlastní materiál abych mohl vykonat svou službu.
A to samé co jsem psal nemáme žádné zaměstanance,řidiče si najímáme na ičo.

Trailor
31.10.2017 / 21:10
Pro: vanejo. Když ale je to všechno vaše , to je doprava pro vlastní potřebu . Ty tam nic nepřepravuješ. Dohodni se, jak to vyúčtovat. Ale opravdu si připrav podklady pro kontrolu jak to budeš prokazovat. To ti dá jednatel. To je na to prohlášení. Pak uvidíš. Takhle je to jen o pokutu. Tohle dělají obchodníci , co podvádí víš ...to je známé.

Trailor
31.10.2017 / 21:15
No kartu musíš použít. To ostatní je na provozovateli - vlastníku vozidla. Věř mi, že neznalost zákona neomlouvá a v Německu to platí 100x více. Tam to bude na kauci 5000,-eur a právníka. Pustí tě, až to majitel zaplatí.

vanejo
31.10.2017 / 21:23
No pořád mi tu něco tvrdíš,ale tohle jsou pro mě bezcenné informace. Jak jsem říkal buduji to za provozovatele a vlastníka vozidla. Takže potřebuji informace pro majitele vozidel.

Trailor
31.10.2017 / 21:44
Pro: vanejo . no jestli jsou tohle pro tebe bezcenné informace, tak tě nechápu ? Ty si jen získáváš informace zadarmo . Ty tady provokuješ sám, víš o co jde. Píšeš,že ti něco tvrdím, já jsem ti jen začal slušně odpovídat . Buduj chlapče buduj a hlavně za provozovatele. Nepřeji ti nic zlého. Ale jsi obraz dnešních řidičů. Buduj si pro provozovatele třeba hnízdo ve snímači.

vanejo
01.11.2017 / 09:05
Ale mě nejde jen ó informace zadarmo.A rozhodně jsem rád za tvoje rady a názory. Rozhodně to nemělo viznít jako urážka. A ano jsem s majitelem zadobře a spokojen tak si myslím že by to mělo fungovat. Nevím co je obraz dnešního řidiče ? Že se chce také zapojit a ne jen vše nechat na druhých. A tím se i vzdělávat na tom nevidím nic špatného.

paragán
01.11.2017 / 10:34
Řidiči nemusí mýt řidičský průkaz. Stačí, když budou mýt přední sklo, aby viděli na cestu :)

vanejo
01.11.2017 / 12:52
Super díky za konstruktivní info

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Přispívat mohou pouze registrovaní uživatelé.

Sdilet na Facebooku Sdilet na X/Twitter Sdilet na WhatsApp