VYHLEDÁVAČ
AKTUALITY
Nejnovější fotografie:
Vtip týdne:
Sypač
Náhodné parkoviště:
AGIP Brodce, R10
Uživatelé na chatu:

ANKETA
Do které z těchto zemí jezdíte nejraději?

FORUM
29.01.2019 / 12:24

Spočítáte si správně mzdu?

Spočítáte si správně mzdu?

Dovedete si spočítat, kolik jste si vydělali, ještě před výplatou bez pohyblivých složek mzdy?

Zakladatel: chiquitita 

I am Groot
29.01.2019 / 22:01
Ano

mateo
30.01.2019 / 03:18
A co je na tom tam tak sloziteho?

sibrsibr
30.01.2019 / 06:16
Běžně řídíči počítají podleAETRu. Základ plus něco smluveného.
Jestli myslíš řádný výpočet mzdy podle pracovní smlouvy na základě řádné evidence pracovní doby a s tím spojených nároků dle zákonů, tak to tady řídíči neumějí.
Jinak by si při tom množství opracovaných hodin nestěžovali na malé mzdy a nevykřikovali po nutnosti změnit zákony.

Flowerville
30.01.2019 / 09:15
Není to nic složitého, zaměstnavatelé i stád nám to vyýrazně ulehčili. "Kilometrovníci" si jen vynásobí ujeté km aktuálně platnou konstantou, "fakturáři" se nechají překvapit, protože jim chybí vstupní data a to 1%, kteří jsou placeni, tak jak se má, si to snad ani kontrolovat nemusí, protože podnikatel, který v tomto prostředí platí řidiče podle platného předpisu, musí být revolucionář-lidumil.

sibrsibr
30.01.2019 / 11:56
Florerwole jestli žiješ ve "stádě" kde vám platí popisovaným způsobem, tak to není problém ČR, ale tvůj osobní..

Flowerville
30.01.2019 / 13:49
:D se "stádem" (ČR) osobní problém mám a to dost dlouhodobý. Máš recht Šíbře, můj problém to je, nebo spíš byl. "Florerwola" v dopravě už nedělám, protože jsem v okolí 100km nenašel firmu, která ridiče platí dle litery práva a tak nezbylo než se na volant vysrat a hledat v jiném oboru.

Ale s tou konrétní vinou každého, kdo je, nebo byl okrádán nesouhlasím úplně. Pokud bychom si tady nehráli na právní stát a neplatili daně na armády úředníků, pak jo. Blb by byl jasně ten, kdo si dohodl podmínky, že 160hod. = 260hod. Jenže od toho stát máme a platíme, aby zajistil, mimo jiné, i funkční právní prostředí (které si vymyslel a prosadil), případně vymožení práva tam, kde je porušováno. Nakonec, má k tomu účinné nástroje, pokud je teda ochotný je používat. Je blbost, že by někomu chyběly infromace, těch je všude dost, když je vůle je vidět. Minimálně každý FÚ určitě vidí, že u 99% dopravců vydělávají zamněstnanci základní mzdu za základní prac. dobu, například. Stejně tak každá kontrola z odboru dopravy vidí, že zaměstatnci odkroutí násobně počty hodin, než kolik ofiko můžou atd. Z toho se dá domyslet, že to asi nebude náhoda, a že stát má zájem na tom, aby to fungovalo jak to funguje - můj názor. Proč toto podporuje netuším, ale docela by mě to zajímalo.

Jasně, možnost jak se tomu bránit je, jak jsi tady už vícekrát psal, SUIP + soud, protože SUIP neřeší nároky zaměstnance. Je to ale možnost, která nic nezměnila a nezmění, když je chyba v matrixu.

Jen technická na závěr: Státem myšlena armáda konkrétních vyžírků, které živíme z daní a kteří nám k ničemu nejsou. Ale historicky to vypadá, že nejsme první společenství, kterému byrokrati přerostli přes hlavu a které dřív nebo později pošlou ke dnu.

sibrsibr
30.01.2019 / 14:40
Jde o to, že jsi se nikdy k žádnému jednání se státem. neodvážil a raději odešel. Je to tvoje volba. Máš kus pravdy. Ovšem nemůžeš tvrdit že se řídíči podvodníkům nemohou bránit. Spíše se podívej kolika uživatelům tady ty podvody vyhovují a kolik uživatelů ty podvody odsuzuje...
To je realita za kterou nemůže stát, ale každý jedinec.
Ano spousta slušných lidí raději odešlo. Bohužel.

Flowerville
30.01.2019 / 15:04
To máš pravdu, podnět na SUIP jsem zatím nepodal, stejně tak jsem se nesoudil. Z pohledu vynaložený čas/dosažený efekt mě to nevychází dobře. Asi bych si pomohl nějakým ukradeným penězům, ale ustálenou okrádací praxi to ani v nejmenším neohrozí. Raději bych investoval čas do něčeho, co pomůže zaměstnancům v dopravě plošně, to by mělo podle mého smysl... akorát v této době je to asi dost přehnaný idealismus.

No, na každý pád, tady je seznam firem, které se, prostřednictvím Svazu silniční dopravy ČR, zavázaly dodržovat tzv. "kolektivní smlouvu vyššího stupně":
http://www.osdopravy.cz/attachments/article/366/seznam_07_2017.xls

tady znění smlouvy:
http://www.osdopravy.cz/attachments/article/366/sb0087-2017-1.pdf

Tak koho to zajímá a v některé z uvedených firem pracuje, může si porovnat, jestli firma svůj závazek drží a případně zauvažovat nad založením odborů v takové firmě, stačí na to 5 lidí. Více info zde:
http://www.osdopravy.cz/dom

sibrsibr
30.01.2019 / 15:47
Zákon je výš než kolektivní smlouva a dodržovat ho musí každá firma. Založit odbory lze taky v kterékoliv firmě...
Ovšem utíká mi důvod proč to zatahuješ do vlákna s jednoduchou otázkou: Jestli si řídiči umějí vůbec mzdu spočítat.
Jak se to obchází, nebo vymáhá jiné téma.
V každém případě je hloupost tvrdit že tebou popsané případy jsou podle stávajících zákonů.

Flowerville
30.01.2019 / 16:24
Formálně musí, reálně... si odpoví každý sám, podle zkušenosti. Že je kilometrovné a fakturovné podle zákona netvrdím, to byl pokus o černý humor :-)

O.k., s dalšími info mimo téma se omlouvám za SPAM, prosím O. Bradleyho za případné promazaní, když uzná za vhodné ;-)

mateo
30.01.2019 / 16:28
Co se konkretne sibrovi omlouvas,ze neco neni k tematu.Zaloz tady tema,jak se vysrat na hajzlu,a ten dement k tomu napise,jak se mas soudit se sefem,buzerant

chiquitita
30.01.2019 / 19:42
Protože je protizákonné platit řidiče oficiálně od kilometru, tedy smlouvu takovou nikdo nevystaví, proto se na to ptám. Setkala jsem se s paušálem a ? někde v kolektivní či jaké smlouvě. Zatím jsem si vždy mzdu spočítala. Třeba jak je placená hotovost doma na telefonu nebo při jízdě ve dvou, je to pracovní doba? S jízdou ve dvou je to vůbec zajímavé, Co pracovní výkon (9+9) a co pracovní doba 13h? Jak to jde dohromady? Má být řidič placený jen za to, když řídí, nebo když je v práci, pauza, jiná práce hotovost?

sibrsibr
31.01.2019 / 02:45
Cikito, ale to už se neptáš jestli si umí spočítat mzdu.
To už je otázka jestli si umí spočítat alespoň množství odpracovaných hodin.
Tedy evidenci pracovní doby. Ta je základ pro správný výpočet mzdy. Pokud neumí ani ten základ, nemohou nic vypočítat...

chiquitita
31.01.2019 / 21:48
sibr
Tak tak...V žádné jiné profesi jsem se nesetkala s takovou mlhou, proto už rozumím, proč jsi byl proti názoru ptát se ve mzdovce u zaměstnavatele...

sibrsibr
01.02.2019 / 05:38
Školení, mzdovka, podnikový právník, často i odborový právník. Všechno lidé závislí na penězích majitele. Ti vždy jen mlži.
Ty mlhy pak mezi sebou šíři řídíči jako zcela ověřenou pravdu. Tímto způsobem si vymazalo zdravý rozum mnoho z nás.
A to neplatí jen v oblasti mezd. V oblasti pokut, odpovědnosti řidičů za náklad a případné škody je to obdobné.

antikomouš
01.02.2019 / 20:08
Nevíte-li,co s pátečním večerem a facebook vám není cizí,mrkněte na stránky "esa logistika",kde se "výpočty" mohutně rozebírají..
Zaručeně si bud " rozšíříte obzory" nebo se dobře pobavíte...
Další z mnoha důkazů,že šoféřina je v současných dimenzích (čest vyjímkám) ZCELA OPRÁVNĚNĚ..........
Hezký víkend všem.

sibrsibr
01.02.2019 / 23:23
Nevím proč by měl kdokoliv mrhat časem v dohadech esy když si může vyhledat přesné znění jinde.
Můžeš důvod tvého doporučení nějak upřesnit?
A kdo to počítat umí nemá žádný důvod plácat se v jejich nesmyslech.

antikomouš
02.02.2019 / 12:04
Nevím,co chceš upřesnovat na příspěvku,který začíná "nevíte-li,co s pátečním večerem"....Nemyslel jsem tím nic ukorného ani závažného-měl jsem jen "dlouhou chvíli" a náhodou našel zmíněné téma..
Po chvíli čtení jsem se jen utvrdil v názoru,že dvě třetiny řidičů kamionové dopravy má uvažování a zájem pouze v tématech "nájezd kilometrů,jak víkendy,kolik dieta,kolik procent z fakturace" a jiná směšná (často i nezákonná) témata....
Ale jaké si to kdo udělá,takové to má...
Jinak samozřejmě-kdo chce a potřebuje,najde a kdo umí základně počítat,zmíněnou "debatu" může brát jen jako příklad,kam se dá klesnout.......

sibrsibr
03.02.2019 / 08:06
Máš kus své pravdy. Ale jaký má smysl hňácat se v jejich picobinach.

sibrsibr
03.02.2019 / 08:10
V jejich názorech? Nároky zaměstnanců jsou přesně popsány úplně jinde

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Přispívat mohou pouze registrovaní uživatelé.

Sdilet na Facebooku Sdilet na X/Twitter Sdilet na WhatsApp