VYHLEDÁVAČ
AKTUALITY
Nejnovější fotografie:
Vtip týdne:
Sypač
Uživatelé na chatu:

ANKETA
Do které z těchto zemí jezdíte nejraději?

FORUM
06.08.2019 / 15:15

Názor na platební morálku zaměstnavatele

Názor na platební morálku zaměstnavatele

Hanzcaslav
06.08.2019 / 13:02
Ahoj kolegové nastoupil jsem u nejmenované firmy na doporučení autoškoly jako řidič MKD C+E.Vsechno skvěle než jsem viděl smlouvu,ale beru že mi ještě nezaschl inkoust je mi 39.Věděl jsem na co si dát pozor ale někde se začít musí
Hanzcaslav
06.08.2019 / 13:12
Tak bych rád slyšel rozumný názor ne parkovištní kecy.Mam základ 16300 prý při pripl.za noční 200kc víkendy venku to dělá asi i 18500kc.Diety 45€ at se jezdí PL NL BG nebo F.Za km prý 1kc což jsem mu chtěl něco říct kluci se smaly že to už zlevnil před tí
Hanzcaslav
06.08.2019 / 13:15
Tím prý 1.20 ale to je přece zebrota.Abych to nenatahoval budu mít 43 až 46tisic.Je to dost nebo mám utíkat po zauceni co mi nohy stačí.Jezdim 98%s frigem
Hanzcaslav
06.08.2019 / 13:17
Jo nad 14 tisíc dává příplatek a na konci roku přežijí asi 10 tisíc.Dekuju za názory.Preji všem cestování bez nehod

Zakladatel: Hanzcaslav 

sibrsibr
06.08.2019 / 18:32
Platební morálka zaměstnavatelů závisí na schopnostech zaměstnanců. Za poslední roky roste počet firem, kde se řidiči rozumně dohodli, a nebo s pomocí úřadů dosáhli znatelných změn k lepšímu.
Ptáš se, jestli máš po zaučení utéct.
Zkušenost je taková, že se nedostaneš nikam, kde je platební morálka lepší. Protože v takových firmách se obyčejně místa doplňují na doporučení.
Na inzeráty, nebo přes fora vlezeš zase jen tam, odkud jiní odcházejí kvůli nevyhovujícím podmínkám.
Pokud tam kde jsi, bude platební morálka špatná, máš šanci, dohodnou se s kolegy, abyste udělali něco pro její zlepšení. Ovšem záleží na tom, co si představujete pod pojmem vyhovující platební morálka. Na tom se řidiči často neumí shodnout.
Pokud neuděláte nic, můžete zůstat, nebo roky pobíhat mezi firmami, kde to chodí podobně.
Přeji mnoho štěstí

Hanzcaslav
07.08.2019 / 12:05
Díky kolego za komentář.Todle všeobecné poučení o daném problému jsem čekal a i o něm podobně smyšlel.Problem je ten že kluci mi partak zde pracující 20let zdelil,zkoušeli podobnou revoltu,ale vzhledem k tomu že má šéf ve firmě 3 syny z toho jeden dispečer a ten mi přijde velmi v pohodě.A pár chlapů že stejné vesnice.Tak to nedopadlo jen tak že kolegům kteří se s tím nesmirili šly o firmu dál.Ja zatím vydržím budu zbirat zkušenosti a uvidím ještě jsem nedostal ani první výplatu.A ještě se údajně nestalo že by peníze nepřišli.Ale děkuji bylo to objektivní a dobře myšleno.Taky přeji ať se daří.
Honza

sibrsibr
08.08.2019 / 14:32
Ahoj Hanzi. Já jsem nepsal o revoltě ve smyslu vzpoury, převratu, nebo stávek, ke kterým tady někteří vybízejí opakovaně mnoho let, ale nikdy to nic dobrého nepřineslo.
Napsal jsem doslovně:
„kde se řidiči rozumně dohodli, a nebo s pomocí úřadů dosáhli znatelných změn k lepšímu.“
Tedy nikoliv ve smyslu revolty, ale spíše vyjednávání, nebo dohody. A kde to jinak nejde, třeba vymáháním právní cestou. Nikoliv násilným gestem.
V každém případě je zřejmé, že i když ti ještě neuschnul inkoust v řidičáku, tak už jsi pochopil daleko více, než někteří s dlouholetou praxí. Inteligence hraje důležitou roli. Ty ji máš, takže se neztratíš…

Hanzcaslav
10.08.2019 / 20:52
Sibrsibr díky...Vynasnazim se dělat našemu řemeslu dobré jméno a čas ukáže.Drž se a díky Ti za morální podporu.

D/r/iver
11.08.2019 / 18:27
Hanzcaslav
Pokud si umíš spočítat 2+2,tak při ,,slíbené"mzdě AŽ 18500kč,budeš mít,když budeš dělat jenom 13h šichty a 2 soboty,úžasných 60kč/h(=cca 2,4€),předpokládám,že brutto..Nechci být špatným prorokem,ale asi holčina,která nedokončila základku,protože už se nevešla do lavice,tak dokládá v kaufu zboží do regálu,má asi víc..Ale každý svého štěstí strůjcem..At ti tvůj elán a nadšení vydrží a není zkalen výší první výplaty...

sibrsibr
11.08.2019 / 19:22
Drivere, dobře víš, že sjednaný měsíční základ je vždy jen za 40h týdně. Pokud řidič odpracuje více hodin, tak mu za každou další hodinu náleží mzda za hodinu plus příplatky.
Podle tvých představ by to taky mohli počítat naopak. Odpracovat každý den jen dvě hodiny a chtít celý měsíční základ. A to by zase vyšlo lépe, než těm holkám co doplňují regály. Podstatou všeho je, umět si výplatu spočítat. Pak z řidiče nikdo nemůže udělat otroka, jak se to často stává mnoha řidičům, kteří počítají výplaty podle tvých představ (bez ohledu na skutečný počet odpracovaných hodin).
Netvrdím, že 16 300 za 40 hodin týdně je nějaká hitparáda. Je to jen úplné minimum, které určuje zákon. Ale pokud udělá, jak píšeš, 13h směny, tak má přes 50% přesčasů a příplatky. Tedy cca 27 000 plus nějaké ty bonusy a diety. A to má teprve čerstvé papíry. Jen se nesmí nechat okrádat někým, kdo počítá stejně jako ty (bez ohledu na odpracované hodiny). Znám řidiče co dělají i s mnohaletou praxí za daleko menší mzdy, protože prostě počítat neumějí. Nebo jim malé mzdy vyhovují protože mají exekuce a bero peníze bokem.

D/r/iver
11.08.2019 / 20:27
sibr
Ty jsi opravdu tak blbý,protože to se naučit nedá...Sám zadavatel píše,že těch AŽ 18500kč má slíbených včetně příplatků.O odpracovaných hodinách tam není ani čárka.Kdyby napsal,že má podle PS a MV slíbených x kč/h a x h pracovní úvazek za týden,případně měsíc,to by bylo něco jiného.A že spousta firem už do PS dává klauzulku,že přesčasové hodiny jsou zohledněné v pohyblivé složce mzdy,to už jsi možná taky slyšel.
A o mně neměj péči,výplatu si spočítat umím,akorát mi to většinou vyjde mín,než potom dostanu a nemusím se o ni s nikým soudit.A ani neběhám z firmy do firmy jako Alík a nehledám,kde budu mít o 100kč víc..

sibrsibr
12.08.2019 / 12:20
Drivere, že jsem kdysi vysoudil doplacení hodin, neznamená že jsem blbější než ty. Že mám ty hodiny v příplatcich měli ve smlouvě už tehdy. Ovšem soud rozhodnul že takové ujednání je v rozporu se zákonem a tedy neplatné.. Z toho je zřejmé že podle zákona se vždy počítají hodíny. Chápu že mzdové zákony neznáš, když jsi podobný problém nikdy neměl. Já bohužel na zloděje už narazil a doplacení mezd musel vymáhat. Proto vím o čem píšu.

D/r/iver
12.08.2019 / 16:21
sibr
Možná nejsi úplně blbý,jenom trochu momentálně zaostalý,protože podepsat papír,že přesčasové hodiny máš zohledněné v pohyblivé,nenárokové části mzdy,to zrovna o velikosti ducha nesvědčí..Ale netvrdím,že to je jenom tvoje vina,znám praktiky zaměstnavatelů,....honem,tady to podepiš a jed,už jsi měl být na půl cestě na vykládku.... a když si to potom v klidu přečteš důkladně,zjistíš,co jsi vlastně podepsal a kdyby ti tam dali odstavec,že se přiznáváš,že připravuješ státní převrat,tak by jsi to taky podepsal,protože někdo na tebe tlačil,že musíš honem odjet,pokud možno včera..Takže zklidni hormon,nejsi jediný,kdo narazil,ale každý se tím nechlubí,vybaví to v tichosti..třeba i tím mimosouudním vyrovnáním,které častokrát bývá zajímavější,než doplatek vysouzený pravomocně soudem..

sibrsibr
12.08.2019 / 19:20
Drivere, nemusíš tady řidiče strašit, jen protože neznáš zákony. Já ničím nenarazil. Zaměstnanec klidně může v pracovní smlouvě podobné nesmysly podepsat, protože zákoník práce pamatuje na možnost, že zaměstnavatel může zneužít svého výhodnějšího postavení a vytvářet nátlak, aby zaměstnanec podepsal smlouvu (nebo jiné ujednání), která by ho na právech krátila.
Proto soudy rozhodují, že podobná ustanovení, která zaměstnance krátí na právech, jsou neplatná.
To umožňují následující paragrafy:
§ 79
Stanovená týdenní pracovní doba
(1) Délka stanovené týdenní pracovní doby činí 40 hodin týdně.
§ 112
Zaručená mzda
(3) Nedosáhne-li mzda nebo plat bez mzdy nebo platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout doplatek
HLAVA IV
MZDOVÁ, PLATOVÁ A OSTATNÍ PRÁVA
§ 307
(1) Zakládá-li výměr (§ 113 odst. 4 a § 136) právo zaměstnance na plnění v pracovním poměru v menším rozsahu, než vyplývá ze smlouvy nebo než stanoví vnitřní předpis, je v dotčené části neplatný.
(2) Obsahuje-li smlouva nebo vnitřní předpis úpravu mzdových nebo platových práv a ostatních práv v pracovněprávních vztazích, podle kterých má zaměstnanci příslušet více stejných práv, přísluší mu jen jedno takové právo, a sice to, které zaměstnanec určí.
HLAVA III
VNITŘNÍ PŘEDPIS
§ 305
(1) Zaměstnavatel může vnitřním předpisem stanovit práva v pracovněprávních vztazích, z nichž je oprávněn zaměstnanec, výhodněji, než stanoví tento zákon. Zakazuje se, aby vnitřní předpis ukládal zaměstnanci povinnosti nebo zkracoval jeho práva stanovená tímto zákonem. Odchýlí-li se zaměstnavatel od tohoto zákazu, nepřihlíží se k tomu.

Pokud by zaměstnavatel s řidičem jednal, jak zde popisuješ, u soudu na to sám doplatí. Ovšem řidič nesmí být vystrašený a musí ho žalovat. Babské bláboly, které si tady vymýšlíš, jsou důvodem, že řidiči jsou často zbytečně zbabělí a nechávají se okrádat...

D/r/iver
12.08.2019 / 20:40
sibr
Jak už ti to víc lidí napsalo.jsi debil.Já tu nikoho netraším,to ty tu schvaluješ,jak je to príma,jezdit za nízký základ,že tak je to správné a tak to má být...Když si nepamatuješ,kde jsi co napsal,dělej si poznámky nebo si lep kolem obrazovky lístěčky.A že jsi narazil,to jsi napsal v předešlém příspěvku ty sám.Nevím,co jsem ti provedl,že se do mně imrvére navážíš,snažíš se mě urážet a přitom neumíš ani opsat můj nick a snažíš se všechny přesvědčit,že jsem napsal něco,co tam vidíš jenom ty.To asi za to,že když jsi požádal,sehnal jsem ti práci v D,kam jsi nebyl ani schopný zavolat,kdy můžeš přijít na pohovor,případně nastoupit?Tak už vidím,že to byla moja blbost a proto už to nedělám.Já zákony znát nepotřebuju,s nikým se nemusím soudit,když podpíšu nevýhodnou smlouvu a přijdu na to,že po x letech můžu zaměstnavatele žalovat..Tebe i na to musel někdo upozornit a navést,sám jsi na to nepřišel,jak jsi tady kdysi sám na sebe prozradil..Takže napříště si mě nevšímej,jako jsem se to dost dlouho snažil já,nevšímat si tvoje bláboly o upálení Komenského,povinnosti zaměstnavatele platit ti příplatek,i když si za nadčas čerpáš náhradní volno a podobné kraviny..
Zakladateli vlákna se omlouvám.

sibrsibr
12.08.2019 / 21:42
Hanzi, aspoň vidíš, jak to s dopravci často chodí.
Nejdřív se tě snaží okrádat. Když jim to nevyjde, začnou vše překrucovat, urážet, pomlouvat… Nakonec zapomenou, že sami schválně porušovali zákony, aby tě okrádali a začnou křičet, že jsi smlouvu neměl podepisovat.
Prostě když chytí zloděje, ukáže se jejich ubohost v plné kráse. Ale nikdy si nepřiznají, že oni tě na začátku chtěli oklamat, aby si nacpali kapsy penězi na tvůj úkor.

Hanzcaslav
27.08.2019 / 06:38
Hoši tak se tady nehadejte po měsíci praxe jdu v pondělí 2.9 na pohovor s vedoucím pobočky v Mossu v Jihlavě.Aspon budu mít smlouvu kde je vše na papíře a nemusím řešit zda jsem šéfovi sedl nebo ne.

sibrsibr
27.08.2019 / 15:36
Hanzcaslav
To jsi špatně pochopil. My se nehádáme. Pokud tě vezmou do toho Moss a budeš mít vše na papíře, tak bude záležet, kolik času budeš potřebovat, abys pochopil, že nemusí být vše tak, jak to je na papíře napsané. A taky že se budeš vždycky setkávat s lidmi, kteří zastávají názory, že vyplácet peníze bokem, nebo některé nevyplácet vůbec, je zcela normální. A že všechno se nevyplácí nikde a že pokud si myslíš, že zaměstnavatel ti něco nevyplatil, nebo že nějak porušil zákony a smlouvu, tak bys o tom neměl nikde mluvit, natož si stěžovat. A že pokud se ti to nelíbí, tak že bys neměl své nároky vymáhat, ale své peníze tam poslušně nechat a odejít jinam.
Pak ti dojde, že já se s nimi nehádám. Jen tvrdím, že kdo je chlap, tak ten své nároky vymáhá.
Oni tvrdí, že nic vymáhat nelze. Že je normální utíkat jinam.
To není hádka. To jsou jen rozdílné názory dvou rozdílných skupin, které se nikdy nesjednotí.
Časem se sám budeš muset rozhodnout, do které skupiny se v praxi přiřadíš.

Hanzcaslav
04.09.2019 / 11:29
SibrSibr beru na vědomí v Mossu jsem u pohovoru uspěl zítra jdu na lékařskou v pátek jedu do Hustopečí na vstupní školení šéf pobočky mi zapůjčí firemní auto na cestu což mi přijde jako slušné a vstřícné jednání a v pondělí už letím opět ve dvojce tak věřím že do měsíce už sám.Mam to z Čáslavi do Jihlavi slabou hodku tak snad to bude fungovat i časově.

Rotaran
04.09.2019 / 12:12
Ještě plativ MOSSu od ujeteho km? Je to 2 roky taky jsem tam chtěl nastoupit ale na ježdění od km už jsem starý. Jinak auta mají pěkný to zase jo.

Hanzcaslav
04.09.2019 / 13:51
Rotaran ano při nástupu 17 a od km nad 12tis.vyssi sazba.Ty už jsi hádám šofér s praxí tak ti rozumím pro mne je to dobrý start se naučit něco víc než lítat s frigem.

sibrsibr
04.09.2019 / 16:27
A tím začíná to počítání v AETRu. Za dva týdny max 90h jízdy. Kolik jízdy sežere jízda v kolonách a při nakládkàch? A jakou průměrnou rychlost musíš docílit abys najel 12tis. A kolik tak asi najedeš přes. Dosadíš dny, víkendy a hodiny. Nakonec budeš rád když si vyjezdíš stejný průměr jako si výsedí vrátný. Až se ti to podaří spočítat začneš se dívat po práci kterou se dá vydělat vice než sezením na vratnici. Někteří řídíči si to nedovedou spočítat ani po letech praxe. Ovšem ti časem stejně spadnou do exekucí...

Rotaran
04.09.2019 / 17:02
Placení od km nebo fakturace je nejhorší podvod co může být. Se divím že taková velká firma jako Moss tohle ještě praktikuje a že se najdou řidiči co to trpí. Nakladky vykladky zadarmo stání v kolonách taky.

Hanzcaslav
04.09.2019 / 18:26
Rotaran mně to taky štve dokonce jsem se pitomec zapomněl zeptat kolik za ten km je ...jako bylo mi zděleno ze nad 12 je ta sazba vyšší.A na ty kolony a prostoje na vykl.nakl.se chci taky zeptat.Ale nemůžu si teď vyskakovat.Po měsíční praxi na frigu jsem musel rychle hledat každý mele že řidičů je málo ale hlad je po těch zkušených aspoň u těch slušných firem kde se dá videlat.Dluhy nemám ale abych se do nich rychle nedostal musel jsem rychle jednat a moc dobře jsem věděl že v Mossu to není na zbohatnutí ale naberu praxi pevný výplň.termin zajistím rodinu bo žena je ještě doma se synem.Takze to neřeším a čas ukáže zatím jsem vybral tu nejschůdnější cestu a ten moss mi byl doporučen na na učení dvěma zkušenými kolegy z mnohaletou praxí tak proč ne.Ano byli daný dvě firmy na fix 45cisteho ale nějak se mi s nimi nepodařilo spojit a tak jsem rychle jednal.Uz i tak mám při přechodu do mossu týden prosezeny doma takže jsem z toho na nervy.Takze ono je to individuální u každého řidiče proč a kde a za kolik je ochotný pracovat a já se teprve musím od těch dravců naučit jak s nimi jednat a až budu něco umět a řeknu si ano já jsem šofér co něco umí pak si budu klást podmínky a ty ostatní srace posílat někam pokud nepřistoupí na mou nabídku platu a tím tuto debatu ukoncuji.

sibrsibr
05.09.2019 / 10:07
Nevěřím že se ti někdy podaří určovat cenu svoji práce. V dopravě nejde až tak o zkušenosti řidiče. Jde spíše o nízké náklady na jeho čas.

nicky
05.09.2019 / 10:10
Hanzcaslav
Rozumím tomu dobře, že jsi po necelém měsíci dobrovolně odešel od firmy, kde jsi měl 18 500 Kč / měsíc + 1 Kč za 1 km + diety, t.j. celkem asi 38 500 Kč brutto + diety (při ujetí cca 10 000 km / měsíc) do firmy, kde Ti slíbili 17 000 Kč / měsíc + něco od ujetého km (kolik, to jsi se zapomněl zeptat a ptáš se na to tady na jiném vlákně, jestli to někdo ze zdejších neví) + diety? A ještě k tomu dojíždíš do práce cca 70 km, po věčně pomalu jedoucí silnici I/38.....
Vím, že jsi tady debatu již ukončil, tak, že pokud neodpovíš, určitě se nebudu zlobit.

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Přispívat mohou pouze registrovaní uživatelé.

Sdilet na Facebooku Sdilet na X/Twitter Sdilet na WhatsApp