Zdravím všechny, včera jsem skládal zkoušky v Autoškole na skupinu D a E, ale bohužel neúspěšně, vyhodil mně z údržby (techniky) hned po první otázce, v jízdách a testech jsem uspěl, jenže, pan komisař mě dal otázku ze zákonů ČR a ne z těch 45 otázek údržby z čeho se to normálně skládá. Tak se chci zeptat, jestli někdo neví, jestli se můžu nějak bránit nebo i ozvat, protože se mi to zdá nespravedlivý.
Ptal se na tuhle vyhlášku - 341/2002 sb. §14 čl.15 Zapojení vozidel do jízdních souprav (s výjimkou tažení, přívěsů kategorií O1 a O2 s nájezdovou brzdou) s ohledem na ABS je možné v těchto kombinacích: a) tažné vozidlo s ABS a přípojné vozidlo s ABS, b) tažné vozidlo bez ABS a přípojné vozidlo bez ABS, c) tažné vozidlo bez ABS a přípojné vozidlo s ABS za podmínky, že tažné vozidlo je vybaveno zařízením umožňujícím napájet a kontrolovat bezchybnou funkci ABS přípojného vozidla.
Já jsem odpověděl, že tažné vozidlo s ABS může být připojeno s návěsem bez ABS, což je podle vyhlášky špatná odpověď, jenže ne tak docela, pak jsem si vyhledal na internetu, že výrobce tažných vozidel je povinen od roku 2004 vyrábět tažné vozidla s vypínatelnou jednotku ABS buď automatickou nebo manuální, právě z důvodů návěsů bez ABS. Tak se ještě zeptám, máte takový tlačítko na palubce na vypínaní ABS a co se teda smí nebo nesmí. Předem díky za Vaše reakce Petr