VYHLEDÁVAČ
AKTUALITY
Nejnovější fotografie:
Vtip týdne:
Sypač
Uživatelé na chatu:

ANKETA
Do které z těchto zemí jezdíte nejraději?

FORUM
23.05.2013 / 15:51

Zmeny od 1.1. 2014

Zmeny od 1.1. 2014

Zdravim vsechny piloty,vite nekdo o zmenach od 1.1. 2014? me se doneslo ze nebude mozne jiz travit plny vikend {45 hodin} ve vozidle,nocni jizdy tzn. 22-5h bude mozno jezdit jen po 3 hodinach,ne tedy po4,5 jako je tomu pres den....pry nebude mozne jezdit s koleckovym tachografem a pry toho bude vic co se nikomu nebude libit......

Zakladatel: diselmilka 

liposa
23.05.2013 / 17:13
Ve vozidle smíš trávit denní dobu odpočinku nebo zkrácenou týdenní dobu odpočinku - čl.8; odst. 8. Toto platí již od 11.4.2007
Od 1.1.2014 vstupuje v platnost čl.8 odst. 6a písm. d)
Vpřípadě, že řízení probíhá mezi 22:00 - 6:00, musí být ve voze dva řidiči nebo je doba řízení uvedená v čl. 7 zkrácena ne tři hodiny.
Jiné změny prozatím nejsou.

Bart cz
24.05.2013 / 09:08
Počkáme radši až nějaké ty změny budou. Záleží taky jak by to chtěli definovat !! Začnu li v 5.45, nebo v 6.15h. Myslim, že tak jak to ted je je dobrý. V 3+3+3 bych neviděl problém. Ve Francii tak jezdí 80% LKW

diselmilka
24.05.2013 / 10:07
liposa: tj to mas pravdu ale nikdo zatim neresi ze delas 45h v aute,od noveho roku to resit budou,a jsem zvedav jak se s tim dopravci poperou....

Jarin07
24.05.2013 / 21:52
Zdravim tak to bude asi jako v USA,žádný tacho,jen kniha jízd a to vše,jinak v ČR jsou dopravci KOUMÁCI už věděj jak na to

daníček pepíček (-neregistrovaný-)
28.05.2013 / 06:47
2014 třetí světová válka,konec ekonomiky, celosvětový zákaz ježdění kamionů po trávě.. silnice, mosty nebudou.. stěhování kamioňáků do Ruska a na blízký východ kde zbyde minimum práce

diselmilka
28.05.2013 / 11:39
no rozhodne to k tomu speje...

crazymouse3
29.05.2013 / 22:17
no mě se to docela líbí :-D

bretislav (-neregistrovaný-)
20.07.2013 / 20:40
CO kdyz ridic nema domov a musi bejt jedine v aute ?

Milhaus_1
20.07.2013 / 21:11
tak si musí pořídit aspoň karavan

Slávek (-neregistrovaný-)
20.07.2013 / 21:29
Budiž. Jen nevim s čím budem jezdit a hlavně za kolik. Jezdim se svým a nevím kdybych měl zaměstnance jak bych ho slušně zaplatil. To opět posílí zahraniční přepravce, najmou Bulhary, Rumuny atd a my zas utřem.

paragán
08.11.2013 / 11:21
Server ePravo.cz píše:

Návrh Evropské komise na změnu pravidel pro piloty, který měl zvýšit bezpečnost letecké dopravy, dnes narazil v klíčovém výboru pro dopravu Evropského parlamentu. Podle návrhu mohli piloti v noci létat maximálně 11 hodin v kuse. Europoslanci a piloti ale tvrdí, že byl nedostatečný a měl počet hodin nočních letů ještě zkrátit.

Návrh bude posuzovat ještě plénum parlamentu. Eurokomisař pro dopravu Siim Kallas reagoval prohlášením, že výbor svým hlasováním ohrozil klíčové kroky, které měly Evropě pomoci udržet si pozici pro leteckou dopravu nejbezpečnější části světa.

Podle Evropského sdružení zaměstnanců letových posádek (ECA) a dvaceti poslanců výboru, kteří hlasovali proti návrhu komise, ale Kallas a jeho tým nešli dostatečně daleko. Sdružení tvrdí, že experti na únavu a spánek mají za bezpečný limit pro noční létání deset hodin. Komise navrhovala hodin 11, zatímco nynější limit je 11 hodin a 45 minut.

"Komise prosazuje svá politická rozhodnutí bez ohledu na oprávněné zájmy pilotů, posádek a expertů na únavu," prohlásil šéf ECA Nico Voorbach.

Komisař Kallas v reakci na hlasování připomněl, že odmítnutím návrhu zůstane prakticky v platnosti nynější hranice 11 hodin a 45 minut. Vypočetl také deset dalších zlepšení, které podle něj nyní spadly pod stůl.

O návrhu bude ještě hlasovat Evropský parlament jako celek, názor výboru však pro výsledek hlasování bývá důležitý.

Voorbach za sdružení pilotů rozhodnutí výboru přivítal. "Jasně ukazuje, že tento návrh není dostatečně kvalitní, že musí být vylepšen," komentoval hlasování. ECA se podle něj ve svém názoru řídí jen závěry vědců a odmítá do otázky bezpečnosti pilotů, pasažérů i letadel promítat obchodní či jiné zájmy.

Podle zeleného europoslance Michaela Cramera komise předložila návrh, který je horší než pravidla nyní používaná ve Spojených státech, kde je limit pro noční lety jen devět hodin. "Byl to špatný návrh, teď se snad komise probudí ze spánku," řekl Cramer novinářům. Jeho kolega, sociální demokrat Knut Fleckenstein, míní, že nový a lepší návrh by komisaři mohli předložit v příštím roce.

Odmítnutý návrh počítal například s tím, že směny, které zahrnují samotný let i pohotovost, mohou trvat maximálně 16 hod

hanusvl
08.11.2013 / 18:44
Paragane, to sem nepatří, co nam je do pilotů???

(-deaktivovaný profil-)
08.11.2013 / 19:14
*Příspěvek odstraněn* (k tématu naprosto nesmyslný příspěvek)
paragán
08.11.2013 / 21:35
Však nadpis fóra začíná: Zdravim všechny piloty :)

hanusvl
09.11.2013 / 07:08
Od 22 - 5 hodin bude platit jízda v jednom řidiči po 3hod, ve dvou zůstává 4.5h. Těch 45h víkendovou pauzu, to bylo v jednání, Němci to chtěli prosadit, ale ještě se to neprosadilo, tak všichni čekaj co bude. I když si myslím, že je to nesmysl, kde asi všichni budou? Už vidím Rumony a Poláky jak stanujou před autem :) a ne jen je !

Ferry
09.11.2013 / 12:08
Když přijedu v pátek večer do Hamburku, tak si půjdu lehnout na pláž a strávím tam víkend... :-) To je blbost co, :-))

erotoman (-neregistrovaný-)
09.11.2013 / 13:20
Taky jsem znal jednu ze St. Pauli, co se jmenovala Plage a taky jsem se na ni válel celej víkend :)

hanusvl
09.11.2013 / 13:56
V Hamburgu, čisté pláže, čistá voda s mazutem. Co víc si přát.

crazymouse3
05.01.2014 / 18:38
platí to teda? je to někde napsaný?

miras
06.01.2014 / 16:19
Tak jsem teď zrovna narazil na tu změnu, o které tu psal hanusvl... Akorát to není od 22 - 5 hodin,
ale od 22 - 6.

Odstavec d) http://www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/Nakladni_doprava/Režim+řidičů/Znovuzavedení+12+denního+pravidla/

Gumák-cz
06.01.2014 / 16:22
Ahoj všem...

pro miras: Dík za odkaz.

miras
06.01.2014 / 16:24
Gumák-cz: Není za co. Mě samotnému se to hodí, jelikož začnu teprve jezdit, ale neni to na jedno přečtění, aby to člověk pochopil... Pořád tam nepíšou jak dlouho můžu jet, kolik má trvat pauza a jak to skutečně funguje.

crazymouse3
06.01.2014 / 19:56
to je ale nákej zákon z roku 2010 ?????????,, mě by zajímalo jestli to opravdu platí že od 22-6 mužeš jet jen 3 hodiny a že nesmíš trávit celý víkend v kabině a jestli to vyšlo jako vyhůáška pro rok 2014

sibrsibr
06.01.2014 / 20:55
Crazymouse3 – čti odkaz dále a dočteš se v dalších bodech i co platí od roku 2014.

A když už se ptáš na ubytování, tak zde je úryvek z rozsudku krajského soudu ve sporu řidiče MKD se zaměstnavatelem:

…je povinností zaměstnavatele nejen dle § 84 odst. 1 zákoníku práce
vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s tím zaměstnance
nejpozději 2 týdny před začátkem období, na něž je pracovní doba nerovnoměrně
rozvržena, ale i ve smyslu § 153 určit předem písemně zaměstnanci podmínky, které
mohou ovlivnit poskytování a výši cestovních náhrad, zejména dobu a místo nástupu
a ukončení cesty, místo plnění pracovních úkolů, způsob dopravy a ubytování.

miras
07.01.2014 / 08:41
sibrsibr: Ano, přesně tak. To platí kdekoli jinde v práci. Už je to pár let, co jsem dělal v Kauflandu, a tam ti jasně musí dát 2 týdny předem vědět, jaké máš směny a to, že s tím souhlasíš, stvrzuješ podpisem. Většinou dají už na celý měsíc, ale tohle je přesně ta věc podle zák. práce.

keduler
07.01.2014 / 11:54
miras: Chacha, teď jsi mě opravdu rozesmál. Za prvé, už tím, jak zaměstnavatelé dodržují Zákoník práce (nejen v autodopravě). Možná ještě tak u firem, kde jsou silné odbory (Škoda auto, TPCA, případně jiné velké a větší subjekty)! A nejvíc jsem se chechtal nad tím, že jako příklad jsi uváděl řetězec Kaufland. A ještě mi povídej, že ten rozpis pak také dodržovali, že Ti nevolali v době kdy jsi neměl žádnou směnu v plánu a posléze se děsivě nerozčilovali, že jim nebereš founa nebo odmítáš jejich výzvu na mimořádnou/é směnu/y atp.... no a pak můžeš začít zase jinou pohádku..., moc hezky se to poslouchá...

sibrsibr
07.01.2014 / 13:31
Miras – to je právě ten důvod proč nemá smysl tuhle problematiku řešit na veřejných fórech.
Vždycky se najde někdo, komu dnešní stav vyhovuje a bude poukazovat jak je porušování všeho úplně běžné a že nezbývá nic jiného než držet hubu a krok.
Nakonec se nikdy nedozvíš, jestli je to jen vystrašený klučina, nebo jestli se za nickem schovává zkušený šikanista s funkci vedoucího, který má profit z dnešních poměrů…

marian (-neregistrovaný-)
07.01.2014 / 13:46
sibr sibr: na TF jsi dostal ban tak trousíš svoje moudra zase tady,

miras
07.01.2014 / 16:09
sibrsibr: Asi ano... ten kdo se bojí o práci, tak si radši nechá srát na záda a dělá všechno, co mu kdo nadiktuje. Každý sám svého štěstí strůjce.

miras
07.01.2014 / 16:15
keduler: Pohádku? Proč si myslíš, že tu vyprávím pohádku? Ty mě znáš, že mě soudíš? Pokud jsi pracoval v Kauflandu, tak jsi byl ten, co si asi nechal zrovna srát na hlavu, že? Mě se to, co píšeš, tedy nestalo. A Škoda auto? Jsem rád, že jsi to uvedl..., pracoval jsem tam v lakovně rok. Stačilo! Proč? Protože zrovna tu tvojí "pohádku" tam zrovna neznali! Tam bylo přesně to, co si myslíš, že mělo být v Kauflandu. Ale jak ti to mám vysvětlit, když si tím se mnou neprošel. Zbytečná ztráta času vysvětlovat někomu něco, kdo nevěří a myslí si svoje. Ono "Podle sebe, soudím tebe.", že?

keduler
08.01.2014 / 09:29
Vážený mirasi, Ty jak čtu, mě naprosto perfektně znáš, víš že já jsem člověk, který si "nechá s..t na hlavu", před každým a vším ohne hřbet a poklonkuje. Potom tedy o mě víš podstatně více, než já sám o sobě...
To, že by jsi pochopil, cosi jako je humorný sarkasmus asi příliš nehrozí...
A na závěr naší rozpravy bych si dovolil citovat pana Wericha: "Kde blb, tam nebezpečno."

keduler
08.01.2014 / 09:29
Omlouvám se všem, že narušuji téma tohoto fóra, ale pokud jsem "veřejně napaden", tak mám ve zvyku se "veřejně bránit."

miras
08.01.2014 / 13:11
keduler: Prosím? Jediná věta o vás p. inteligentní a dokonalý, byla...: Pokud jsi pracoval v Kauflandu, tak jsi byl ten, co si asi nechal zrovna srát na hlavu, že? Nic více nebylo řečeno, už vůbec ne o tom, že bych vás znal. Perfektně, jak říkáte. Hlavně, že jako první jste se musel ozvat na mojí adresu a tvrdit, jak jsem vás pobavil a jak jste se zasmál a chechtal. A další pohádku? Tak to běžte zkusit, pak můžeme osobně podebatovat. Tak jste si měl nechat svůj názor pro sebe, když neunesete, že na to odpovím a jste vztahovačný, že vás strašně znám. A kdo vás napadá? :D Tím, že napíšu: ...tak jsi byl ten, co si asi nechal zrovna srát na hlavu, že? Podívejte se do ostatních diskusí, kde do sebe vyloženě "rejou" a nikdo nemá přiblblý keci typu: "veřejně napaden". :D Tím končím debatu s vámi, když se cítíte strašně dotčen. Abych vás opět "nenapadl". Jediný blb, jste vy, když citujete pana Wericha a směrujete na mě: Kde blb... :) Tady nejsme ve školce, aby jsme si museli navzájem vše vracet. S přáním hezkého dne, miras.

keduler
08.01.2014 / 14:32
miras: Přesně jak jsem předpokládal... potrefená husa se vždy ozve! Protože kdyby nebyla potrefená, tak ji třeba může napadnout, že jsem mohl ten citát pana Wericha směřovat na ty osoby v Kauflandech, Škodě auto a dalších institucích a subjektech, kteří nedodržují výše několikrát zmiňovaný Zákoník práce, či dokonce "dobrovolně tlačí" své zaměstnance k tomu aby jej sami také porušovali. Ovšem pokud si to někdo hned fofrem připodobní na svou osobu, tak na tom nejspíš něco bude.
Určitě nemám potřebu Vám překládat své CVéčko aby jste "objektivně zhodnotil" kde všude, v jakém oboru a pro koho jsem pracoval.
Pravděpodobně jsem ve Vašem věku měl stejně proříznutou pusu jako Vy. Akorát s postupem let jsem si uvědomil, že někdy by si měl člověk 2x nebo i vícekrát rozmyslet co vypustí z úst, jaké to posléze může mít následky a hlavně jestli se mi to v konečném efektu vyplatí být těch 5 minut na koni. Možná kdyby jste například prošel nějakým kurzem či školením asertivity a obchodního jednání, tak by jste to třeba mohl použít i ve svém soukromém životě.
A to kdo je či není blb, opravdu nechám na Vás, a je mi úplně šumák, k jakému se dopídíte výsledku...

sibrsibr
09.01.2014 / 06:31
miras – jestli tě zajímá problematika výpočtu mezd řidičů, přečti si tento starší článek:
http://www.liaz.cz/forum/viewtopic.php?p=247576&highlight=#247576
Dnes už k tomu existuje několik rozhodnutí státní správy, která sice občas volí rozdílnou formulaci, ale potvrzuje, že matematický výpočet je v souladu se ZP a mzdovým zákonem.
Na druhou stranu také uvádí, že IP nemá pravomoc zaměstnavateli nařídit, aby zaměstnanci cokoliv uhradil. Že, pokud má zaměstnanec jakýkoliv nárok (až 3 roky zpětně), musí ho uplatňovat pouze pomocí soudu.

Z následných reakcí si taky můžeš udělat představu o tom, že zastánci starých pořádků jsou všude, je jich hodně, jsou neúnavní a diskuse s nimi nikam nevede. I když jim ocituješ zákon, stejně budou tvrdit své.
Otázkou je: Proč mají takový zájem, aby jiný „kolega“ nedostal, na co má nárok? Že by závist?
Nicméně řádně se mzdy nevypočítávají řidičům snad nikde. Takže pokud hledáš práci, vezni to co je alespoň v rozumných mezích. Uvidíme, co bude nového v roce 2014. Významní představitelé ANO i ČSSD jsou vlastníci významných dopravních společností. Brzy se uvidí, jestli to s tím spravedlivým výběrem daní i odvodů z mezd myslí upřímně, nebo jen tak, jak jim to zrovna pasuje.
Je přece jednoduché spočítat, že dopravce, který dodržuje mzdové i ostatní zákony musí mít výrazně vyšší provozní náklady, než dopravce, který zákony obchází. Pokud kontrolní orgány nestačí kontrolovat, nebo dávají tak nízké sankce, že se vyplácí zákony obcházet, musí být ti poctivý v nevýhodě.
Jak potom může fungovat férová hospodářská soutěž???

keduler
09.01.2014 / 12:55
Může někdo potvrdit, či naopak rozporovat (nejlépe s nějakým doložením), že od nového roku nesmí ven, auta s tachografem na kolečka??? Díky všem.

miras
09.01.2014 / 15:36
sibrsibr: Zajímavé. Děkuji za odkaz. Předpokládám, že při teorii u profes. osvědčení mi instruktor vše vysvětlí, ale je dobré vědět, a samotného mě to zajímá, jestli se platí tzv. pohotovost, co to skutečně znamená, apod. věci, které se týkají tohoto zaměstnání. Ještě jednou díky.

starwhite
09.01.2014 / 18:11
Nechci byt nezdvorily , ale ten odkaz kdyz jej ctu tak je jasne napsano pro autokarovou a autobusovou prepravu. ale mohu se mylit

marian.x
10.01.2014 / 12:00
to starwhite : asi se nemýlíš, taky tam čtu pouze o autobusové a autokarové přepravě...

crazymouse3
10.01.2014 / 16:56
běžte se hádat jinam

sibrsibr
10.01.2014 / 21:54
Crazymouse 3 má pravdu, pokud chcete polemizovat, bude vhodnější to dělat jinde.

Můžu doplnit, že žádný zvláštní mzdový předpis pro autobusovou dopravu neexistuje. Veškeré mzdové výpočty v dopravě (stevardky, strojvůdci, závozníci, řidiči…) se řídí jediným mzdovým předpisem.
Odlišnosti jsou dány pouze pro předem určenou pracovní dobu (pravidelnou linku), která může být za určitých okolností dělená (což je pro kamionovou dopravu většinou nepoužitelné). Proto je dle zákona hodinový výkon řidiče (mzda) po celou dobu od nástupu do práce až do ukončení směny.

diselmilka
26.01.2014 / 16:59
zdravim,je to tedy pravda s tim nocnim jedenim,tedy od 22-5 rano po trech hodinach? ja ted jednu nocni jel v Nemecku a povim Vam ze v noci hledate misto i na tu 45min pauzu 1,5 hodiny tzn odjeto 3:45 ..... :) no a dal to znate....vytisk,a bla bla bla :DDD

dkulhos (-neregistrovaný-)
07.03.2014 / 09:54
Já se dočetla, že ta změna od 22-6hod - po 3 hodinách přestávka jen v případě, že jste před tím čerpali zkrácenou. ??? Tak jak? Díky.

liposa
07.03.2014 / 10:35
Toto platí pouze pro řidiče, kteří vykonávají jednorázovou mezinárodní příležitostní osobní přepravu pokud využijí možnost odložit týdenní odpočinek až o 12 po sobě jdoucích časových úseků a jedou v jednom řidiči.

Pro ostatní k žádné změně nedošlo a i v noční době můžou bezpečnostní přestávku provádět až po max. 4:30 hod. jízdy.

Pavel 76
08.03.2014 / 01:11
Byli jsme na školení řidičů a pokud jedeš mezi 22-6 hodinou minimálně tři hodiny musíš jet tři hodiny a pauza a výkon se při noční jízdě zkracuje jen na max 10 hodin ne 13 jako ve dne. Takže pokud ráno vyjedeš dřív jak ve tři musíš dělat jen 10 hodin výkonu a pauzy po třech hodinách. To platí jen v posádce sólo. Takhle nám to vysvětlil na školení. Víkendová pauza v kabině je vždy povazovana za zkrácenou 24 hodin ikd yž udeláš 45hodin to je napsaný i v aetru a musíš jí nahradit do třetího týdne do půlnoci to znamená že musíš jeden týden končit nejpozději v pátek v šest ráno aby jsi udělal 21+45 hodin do neděle do půlnoci

liposa
08.03.2014 / 10:19
Pavel 76:
Dlouho sem se takhle nezasmál, opravdu kvalitní školení, za tyto bludy se také platí?

Dovolil jsem si to přposlat na stránky školitele, který provádí kvalitní školení dle platné legislativy ať se taky pobaví.

mateo
08.03.2014 / 13:39
No panove,koukam pekny hokej!!!!

Pavel 76
08.03.2014 / 17:55
liposa můžeš mi říct která ta část ti připadá směšná? Třeba ty víkendový pauzy v kamiónu jsou jasně napsaný v aetru to si tam klidně můžeš přečíst to není určitě žádný blábol a ty tři hodiny jízdy v noci taky tak nevím když teda si chytřejší tak proč teda nenapíšeš jak to má být správně rád se přiučím jen se snažím pomoct když se někdo ptá.

cucik
08.03.2014 / 18:41
Nevím o čem se hádáte,kdo z vás jezdí podle AETRu???Jedině ten kdo jezdí mimo EU jinak je to vyhláška 561 a ta se v některých případech od AETRu hodně liší.

Kaktus
08.03.2014 / 19:24
článek 4
odstavec h) „týdenní dobou odpočinku“ týdenní doba, během níž
může řidič volné nakládat se svým časem a která
zahrnuje „běžnou týdenní dobu odpočinku“
a „zkrácenou týdenní dobu odpočinku“:

článek 8
odstavec 8. Pokud se tak řidič rozhodne, smí trávit denní dobu
odpočinku nebo zkrácenou týdenní dobu odpočinku mimo
místo obvyklého odstavení vozidla v zaparkovaném vozidle,
je-li vybaveno lehátkem pro každého řidiče.

A slovíčkaření je na prd. Pokud řidič píše o AETRu, tak ti co nechtějí rejpat, ví, že myslí 561/2006.

liposa
08.03.2014 / 19:39
cucík:
561 a AETR je až na pár maličkostí stejný. Unikla ti novelizace AETRu.
Pavel 76:
Pro koho platí jízda v noci a kdy jsem již uvedl je to 561/2006 čl.8 odst.6a). Pokud by se řidič rozhodl tento článek využít ne že, musí jet minimálně 3 hodiny v tomto období, ale stačí 1 minuta.
Výkon neexistuje, to je pouze slengoví výraz.
Ohledně 13 hod. a 10 hod. v noci se jedná o délku směny podle NV 589/2006. Délka směny je bez přesčasových hodin ZP §78 odst.1 písm.c). Tzn.,že i při směně v noci smíš zkrátit DDO až na 9 hodin pak budeš mít délku směny 10 hod. a 5 hod. přesčasu.
Není napsáno, že nesmíš trávit běžnou týdenní dobu odpočinku ve vozidle, je psáno že smíš trávit denní a ZTDO. ZTDO ve vozidle není automaticky 24hod., může být i 44:59. Můžeš mít ZTDO 44hod. a k tomu dorovnání 21hod. a jsi v autě 65 hod. Dále náhrada nemusí být připojena k 45, ale stačí připojit v celku k 9.
K tomuto něco z metodiky pro silniční kontroly:
Tím, že nařízení explicitně umožňuje čerpání ZTDO v řádně vybaveném vozidle, mohlo by se zdát, že vylučuje možnost čerpání běžné TDO ve vozidle. Ve skutečnosti se na tom však netrvá, neboť nařízení nevylučuje tuto možnost ani u odpočinku, který se skládá ze ZTDO a náhrady za dříve ZTDO.

cucik
08.03.2014 / 20:31
liposa

nevím jestli mi něco uniklo,je to možý ale je tm dost rozdílností a ne že ne.

Kaktus
08.03.2014 / 20:44
liposa
Máš tam chybku.561/2006 čl.8 upravuje odpočinky a ne práci v noci.

liposa
08.03.2014 / 20:53
cucík:
Například?

Kaktus:
Nepíšu práci, ale jízdu v noci po max. 3 hod., koho se týká a za jakých podmínek

Kaktus
08.03.2014 / 21:35
To je fuk jestli práci nebo jízdu, ale 561/2006 čl.8 odst.6 upravuje týdenní odpočinky!!!
Napsal jsem ti to jen kvůli tomu, aby jsi si to mohl opravit.

liposa
08.03.2014 / 21:49
Odstavec 6a) upravuje:
Odložení týdenního odpočinku za podmínek d) v případě, že řízení probíhá mezi 22:00 a 6:00, musí s platností od 1.ledna 2014 být ve voze dva řidiči nebo je doba řízení uvedená v čl. 7 zkrácena na tři hodiny.
A o ty 3 hodiny jízdy zde jde.

lump (-neregistrovaný-)
08.03.2014 / 22:12
koukám že je tady nějakej chytrák,liposo-jseš řidič nebo právník?

liposa
08.03.2014 / 22:55
Někdo kdo se snaží vysvětlit co jim školitel řekl špatně, koho se týká čl.8 odst.6a). Psali sem sem i příslušníci policie a jiní odborníci a nejenom sem, ale i na jiná fora radily snažily se pomoc, aby řidiči zbytečně neplatily pokuty, aby před dispečery a majitely nevypadaly jako blbci nebo naopak aby nebyly zneužívání díky svým neznalostem, aby zbytečně netrávily víkendy na parkovištích když mohli dojet domů. Dělali to dobrovolně ve svém volném čase a díky takovým narážkám o chytrácích a pod. se na to vykašlali.
Ty samozřejmě znáš platnou legislativu tím nemyslím tu "parkovištní" tak můžeš pokračovat.

lump (-neregistrovaný-)
09.03.2014 / 00:25
Tady nejde o to co z nám a odkud to znám,hezky tady brečíš ale já osobně si myslím že jenom děláš chytrýho a o tom že by sem psal nějakej policajt nebo někdo jinej nic nevím,víš stalo se mi kolem roku 2005 že jsem nechtěně strávil víkend s nějakým takovýmhle radilem jako jseš ty a navíc byl znaší firmy a od té doby když jsem vysloveně z naší firmy toho člověka neznal tak když jsem viděl naše auto tak jsem radši jel o parkoviště dá,netvrdím že neznáš tyhle věci ale prostě je to na palici hrát si na přemoudrýho a potírat tady lidi,tak to vidím já,možná se pletu ale nemyslím si to. Jinak bu´d zdráv a stejně si mi neodpověděl na otázku co děláš,no ale to je fuk.Vygůglit si paragrafy dokáže každej

liposa
09.03.2014 / 00:58
Jsem řidič, a nebrečím, nehraju si na přemoudrýho snažil jsem se pomoc. A to co znám není vyguglený.
Měj se a těším se na tvé fundované, ověřené rady zde.
Tímto končím.

mateo
09.03.2014 / 05:30
Boze to jsou hovadiny!!!

cucik
09.03.2014 / 13:03
B.I.N.G.O.

mateo
09.03.2014 / 13:27
Je jasne,proc se tam nedaji vydelat penize,porad se jen keca a auta stoji,a za to nikde na svete nikdo nic nezaplati!!!!

Kaktus
09.03.2014 / 15:42
liposa
Promiň, nejsem autobusák, tak jsem tu novelu z roku 2010 pro osobní a autokarovou dopravu nebral v potaz.

mateo
09.03.2014 / 16:11
Ty jo to je sama novela z novely,to je horsi nez navod na obsluhu atomove elektrarny!!!!

janes
02.08.2014 / 02:02

Pro dopravce > Informace
Belgie, Francie - týdenní odpočinek aktualizace 22.7.

Nový belgický zákon vykládá nařízení 561/2006 tak, že řidič nesmí trávit standardní týdenní odpočinek 45 hodin v kabině auta. Možná sankce je až do výše 1800 EUR. Zatím nejsou známé žádné podrobnosti, jak se bude kontrolovat, na koho se bude zákon vztahovat, co znamená "nesmí trávit v kabině". Podle našeho názoru je takový postup nad rámec nařízení 561/2006 nebo AETR a tudíž nezákonný, stížnost, resp. žádost o výklad jsme dali k Evropské komisi. Nicméně se nedá vyloučit, že belgické úřady skutečně začnou sankce ukládat. Pokud se tak stane, doporučujeme dopravcům nesouhlasit s přestupkem, zvolit formu kauce a bránit se ve správním řízení.

Belgické úřady 1.7. upřesnily, že kontrolovat by se měly jen právě probíhající odpočinky na belgickém území. Nenabídly zatím žádnou variantu prokazování či dokazování údajného přestupku.Současně Belgie tvrdí, že pokud se nezaplatí 1800 EUR na místě, může být zadrženo vozidlo, pokud se nezaplatí do 96 hodin, může být zkonfiskováno a případ předaný soudu s možnou sankcí až 60000EUR.

Francie zákon schválila 11.7., účinnost je zřejmě okamžitě. Přestupek by měl znít, že "dopravce nezajistí organizaci pracovní doby tak, aby řidiči trávili běžný týdenní odpočinek mimo vozidlo". Sankce do 30000 EUR nebo i rok odnětí svobody.

janes
02.08.2014 / 02:22
Změna nařízení 561/2006

Mezi dopravci/řidiči se rozšířila informace, že došlo ke změně nařízení 561/2006 o režimu práce řidičů. Existuje i "odborné vysvětlení" z autoškoly, že Komise "narychlo v prosinci a na zkoušku" jakousi změnu schválila. Skutečnost je taková, že od 1.1. 2014 řidiči autobusů, kteří chtějí využít možnosti při mezinárodní příležitostné jednorázové dopravě odsunutí týdenního odpočinku po více jak 6 x 24 hodinách (využít výjimku tzv. 12 denního týdne), musí mít v autobuse digitální tachograf a pokud je ve vozidle jen jeden řidič, v čase mezi 22.00 a 06.00 hod. musí dělat přestávku po 3 hodinách řízení. U všech řidičů nákladních aut a ostatních autobusů zůstává vše při starém. Tato úprava byla schválená už v roce 2009, takže nic nového.

bozka
02.08.2014 / 19:10
hovadina to není. v Belgii a Francii je postih za pauzu 45h ve voze. BE 1800eur a FR 2000eur.

Demoskinos
04.08.2014 / 02:16
To nemá nic společného s 561/2006. To je pouze jejich zákon. Dopravce, který vykonává přepravu na jejich území je povinen dodržovat zákony dané země.
Ve Francii je postih 30000 tis eur pro firmu. Ale zatím Frantíci soudy prohrávají právě proto, že je to v rozporu s 561/2006.

LiborZ
03.04.2016 / 22:58
zdravim, tak snad vlakno bude jeste aktualni. rad bych rozviríl debatu a at me zkusenejsi pouci.
ted jsem dost googlil (bo se me to zacalo tykat, karta vyhodila divne chyby) a udelal si svuj brazek..
zajimalo by me proc se tu micha zakonik prace (ktery by mel platit na zamestnavatele a policajt by me za nej nemel pokutovat) s 561. navic kdyz to clovek procita, tak zakonik prace a narizeni 561, mluvi kazdy o necem jinem. napr: u zakoniku prace muzeme pracovat max 13hod bez vyjimky, u 561 je to 3x tydne 15hod.
jizda je opravdu v 561 (ja to zkoumal na strankach MDCR) v nocni dobe 22-6 zkracena na 3hod.
Mel uz nekdo zkusenost s policajtama? ja jezdim timto stylem uz delsi dobu, nedavno me stavel rakusak, podrobne zkoumal kartu, ale nerekl pul slova.

sibrsibr
04.04.2016 / 21:55
Trošku jsi to splantal:
561 rozšiřuje zákoník práce a upravuje pracovní dobu pro pracovníky v dopravě.
Tyto předpisy spolu souvisí, doplňují se, ale nemohou se vzájemně rušit, nebo být o něčem jiném.
Oba jsou samozřejmě závazné pro všechny (zaměstnavatele i zaměstnance).
Pokud tě policista může pokutovat, tak to určitě nedělá na základě porušování zákoníku práce.
To by snad nebylo ani vymahatelné. Pokud policista pochybil, nechej to projít správním řízením.
Pokud máš pojistku právní ochrany, máš právní zastoupení zadarmo a zaplatí i poplatky s tím spojené.
Je tu spousta vláken, které se zabývají sporými situacemi. Třeba zde:
http://kamionaci.com/?forum=1867

LiborZ
10.04.2016 / 14:42
tak ta nocni jizda se vztahuje na autobusovou dopravu. jeste ze tak.
kdyz se tedy nemohou vzajemne rusit, tak jak je mozne, ze dle zakoniku mohu makat max 13h?
zatim problemy s policajtama nemam, ale zajimalo me to.

Davog
01.10.2017 / 17:40
45h pauza ve vozidel se nesmí dělat nikde. To už je 47 let zakázané

bubuch
01.10.2017 / 18:16
Jeste to zopakuj k dalsim 5 vlaknum, aby to bylo uplne vsem jasny

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Přispívat mohou pouze registrovaní uživatelé.

Sdilet na Facebooku Sdilet na X/Twitter Sdilet na WhatsApp